Ισλανδία: Υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. η πλειονότητα των Ισλανδών

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 12:17
A- A A+

Υπέρ της ένταξης της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τάσσεται η πλειονότητα των Ισλανδών, καθώς και της αντικατάστασης της ισλανδικής κορώνας με το ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Frettabladid».

Περίπου το 68,8% των ερωτηθέντων επιθυμεί η χώρα του να είναι υποψήφια προς ένταξη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο ήταν 55,1%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 800 ατόμων άνω των 18 ετών.

Από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισλανδία μόνο το Σοσιαλδημοκρατικό έχει επισήμως ταχθεί υπέρ της ένταξης χώρας στην Ε.Ε. Από τους υποστηρικτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το 93% επιθυμεί η Ισλανδία να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.

Επίσης, το 72,5% των ερωτηθέντων δήλωσε πως επιθυμεί την αντικατάσταση του νομίσματος της χώρας με το ευρώ. Η ισλανδική κορώνα έχει σημειώσει μεγάλη πτώση (152 κορώνες αντιστοιχούν σε ένα ευρώ) εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Σε άλλη δημοσκόπηση πριν δέκα ημέρες που επίσης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Frettabladid», το 70% των Ισλανδών δήλωνε υπέρ της διεξαγωγής δημοσψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, της Capacent-Gallup σε δείγμα 1.200 ατόμων, το 49% των ερωτηθέντων υποστήριζε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, 27% ήταν κατά και 24% δήλωναν αναποφάσιστοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή