«Παιχνίδια» πυρηνικού ολέθρου

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 07:04
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Μωυσή Λίτση
[email protected]

 

Στο παρά πέντε φαίνεται ότι γλιτώσαμε ένα πυρηνικό ατύχημα «αλά Τσέρνομπιλ», καθώς το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια αποκόπηκε την περασμένη Πέμπτη για ώρες από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, λόγω πυρκαγιάς σε κοντινή περιοχή.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται συνεχώς πως χτυπούν το πυρηνικό εργοστάσιο, με κίνδυνο να προκληθεί πυρηνικό ατύχημα, χωρίς τα διεθνή ΜΜΕ να μπορούν να επαληθεύσουν το ποιος ευθύνεται πραγματικά για το ενδεχόμενο αυτό.

Λίγη, άλλωστε, σημασία θα έχει αν όντως υπάρξει «νέο Τσέρνομπιλ» και η ραδιενέργεια σκεπάσει «φίλους» και «εχθρούς». Ούτως ή άλλως, τα όσα συμβαίνουν στη Ζαπορίζια είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στον φοβερό αυτό πόλεμο, ο οποίος έκλεισε πλέον έξι μήνες, τείνοντας να γίνει ρουτίνα.

Τα περισσότερα ΜΜΕ επικεντρώνονται στις παράπλευρες απώλειες -τον δύσκολο χειμώνα που περιμένει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας- παρά σε αυτά καθαυτά τα γεγονότα του πολέμου.

Σαν να μην έφθανε η καταστροφή που αυτός ο πόλεμος έχει επιφέρει, πρωτίστως στους Ουκρανούς, πολιτικοί σαν τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας έρχονται να ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Η επικρατέστερη για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών και κατ' επέκταση στην πρωθυπουρ- γία Λιζ Τρας, σε πρόσφατη προεκλογική της ομιλία στο Μπέρμιγχαμ, δεν δίστασε να δηλώσει έτοιμη «να πατήσει το κουμπί».

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση που οργάνωσε το Times Radio, η Τρας, ερωτηθείσα για το αν είναι έτοιμη να πυροδοτήσει την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων από τα υποβρύχια Trident, απάντησε: «Πιστεύω πως είναι σημαντικό καθήκον του πρωθυπουργού και είμαι έτοιμη να το πράξω».

«Είμαι έτοιμη να το πράξω» επανέλαβε, καταχειροκροτούμενη από τους παρευρισκόμενους Τόρις. Έχουμε πλέον εισέλθει για τα καλά στην επικίνδυνη ατραπό ενός ενδεχόμενου πυρηνικού ολέθρου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή