Τα μηνύματα του πρωθυπουργού και των κομμάτων για επέτειο του «Οχι»

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 17:19
UPD:20:35
A- A A+

Aναφορές στη διεθνή κρίση, στην ειρήνη και τη δημοκρατία και στα εθνικά θέματα, αλλά και αιχμές περιλαμβάνουν τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Όχι στις νοοτροπίες και τις πρακτικές του χθες»

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 επιτάσσει την έμπρακτη απόδοση τιμής στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που αγωνίστηκαν θυσιάζοντας ακόμη και τις ζωές τους για την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Το χρέος όλων μας σήμερα είναι σαφές, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της εποποιίας του ’40, της Εθνικής Αντίστασης κατά της τριπλής κατοχής, αλλά και των μαύρων σελίδων του Εμφύλιου Σπαραγμού και της μετέπειτα εθνικής συμφιλίωσης που επετεύχθη από την ίδια εκείνη σκληρά δοκιμασμένη γενιά. Τα διδάγματα της πρόσφατης ιστορίας μας δικαιώνονται μόνο στο βαθμό που γίνονται γνώμονες της σκέψης μας για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας».

«Σήμερα, το όραμα μιας κοινωνίας ευημερούσας και αλληλέγγυας, μιας πατρίδας φάρου ειρήνης και δημοκρατίας, προόδου και δικαιοσύνης για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, το όραμα που ενέπνευσε το ’40, παραμένει επίκαιρο», σημειώνει ο πρωθυπουργός και καταλήγει:

«Και το κατά πόσο η δική μας γενιά θα συμβάλει στην πραγμάτωσή του, εξαρτάται από το αν είμαστε εμείς, οι Έλληνες του 21ου αιώνα, πρόθυμοι να πούμε το δικό μας ΟΧΙ στις νοοτροπίες και τις πρακτικές του χθες που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Εξαρτάται από το βαθμό της αποφασιστικότητάς μας να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά».

«Όχι στον αυταρχισμό, την υποκρισία, τη διαφθορά»

Την ανάγκη να κάνουμε πράξη τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εν μέσω μιας ηθικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης που, όπως αναφέρει, βιώνει η χώρα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά ο κ. Παπανδρέου αναφέρει πως καλούμαστε να κάνουμε πράξη την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά, «να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην ηττοπάθεια, στην ανασφάλεια, στο φόβο για το νέο, στην αναποτελεσματικότητα, στις άδικες κοινωνικές πολιτικές, στον αυταρχισμό, στην υποκρισία, στη διαφθορά και το ψέμα».

«Καλούμαστε να αγωνιστούμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Δημοκρατικούς θεσμούς και την Πολιτική, για τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, για την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, για τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία» συμπληρώνει, τονίζοντας για άλλη μία φορά πως «οι Έλληνες απαιτούν αξιόπιστη και υπεύθυνη ηγεσία».

«Το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει τον αγώνα για να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ιστορικό χρέος» καταλήγει.

«Να πληρώσουν οι τράπεζες και τα μονοπώλια την κρίση τους

«Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στον πόλεμο του ’40 και οι μεγάλοι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες που ακολούθησαν, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και οι κατοπινοί, βρίσκονται σε αντίθεση με τα καλέσματα των αστικών κομμάτων υπέρ της ομοψυχίας και της συμπόρευσης, δηλαδή της λαϊκής υποταγής, στον ευρωμονόδρομο και την ταξική συνεργασία», αναφέρει το ΚΚΕ στο μήνυμα του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι καλούνται να πουν σήμερα ένα ισχυρό σύγχρονο ΟΧΙ στην πλουτοκρατία, στους μηχανισμούς του συστήματος και τα αστικά κόμματα που επιδιώκουν να πληρώσει ο λαός την κρίση», υπογραμμίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Το γνήσιο περιεχόμενο του πατριωτισμού σημαίνει λαϊκή αντεπίθεση για να πληρώσουν οι τράπεζες και τα μονοπώλια την κρίση τους. Αποδείχτηκαν μια μεγάλη και επικίνδυνη απάτη οι υποσχέσεις των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" ότι οι τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχ, η ΟΝΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απελευθερώσεις και ο ανταγωνισμός, θα βελτίωναν το λαϊκό εισόδημα. Η ανάπτυξη που υπηρετεί τα καπιταλιστικά κέρδη αποδεικνύεται ολέθρια για τους εργαζόμενους».

«Το ΚΚΕ -καταλήγει η ανακοίνωση- καλεί το λαό να εμπιστευθεί τη δύναμή του. Να οικοδομήσει με αποφασιστικά βήματα την κοινωνική του συμμαχία, το λαϊκό μέτωπο της πάλης κατά της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο την ανατροπή της».

«Διαχρονική πηγή έμπνευσης το "όχι"»

«Το “Όχι” του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ

«Η αγωνιστική στάση ζωής και οι θυσίες αυτών που επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς και του κοινωνικού χρέους καταξίωσαν διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά δημοκρατίας και πολιτισμού.

»Το έπος της Αλβανίας συνοδεύτηκε από το μεγάλο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο ελληνικός λαός ήταν μεταξύ των πρώτων σε θυσίες στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα και η συμβολή του υπήρξε σημαντική στην αντιφασιστική νίκη και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό».

«Το όχι του '40 φάρος για τις σημερινές εθνικές ανάγκες»

«Το "όχι" των Ελλήνων του 1940 απέναντι στις φασιστικές ορδές είναι ο ασφαλής φάρος για τις εθνικές ανάγκες του σήμερα» αναφέρει ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας αναφορά στο Σκοπιανό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό συμπληρώνει: «ΟΧΙ στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, ΟΧΙ στις παρεμβάσεις των Τούρκων στη Θράκη, ΟΧΙ στις παραβιάσεις του Αιγαίου, ΟΧΙ στην υπονόμευση Ερτογάν στις συνομιλίες της Κύπρου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή