Τι θα δείξουν  τα «διπλά βιβλία»

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Ο… πλεονασματικός λογαριασμός του δημόσιου ταμείου γέμισε αισιοδοξία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που διαπιστώνει ότι τα έσοδα ξεπέρασαν στο επτάμηνο κατά 4,8 δισ. ευρώ τις σχετικές προβλέψεις και κατά περίπου 6,7 δισ. ευρώ τα έσοδα του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Αισιοδοξία η οποία αναμένεται να εκφραστεί και πολιτικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τις εξαγγελίες που θα κάνει στη ΔΕΘ. Βέβαια, ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναμένουν και το κλείσιμο του Αυγούστου, ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη γεύση περί της εξέλιξης των δημοσίων εσόδων σε οκτάμηνη βάση και με μεγαλύτερη ασφάλεια να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για το τι θα περιέχει το «καλάθι» της ΔΕΘ.
Τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης γνωρίζουν επίσης ότι η εικόνα του δημόσιου ταμείου διαφοροποιείται μερικώς, εφόσον το επτάμηνο αξιολογηθεί σε συγκρίσιμη βάση με το 2021. Και αυτό διότι τα φετινά έσοδα επταμήνου ενισχύθηκαν από έκτακτες καταβολές φόρων (ΕΝΦΙΑ, εισόδημα, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.), οπότε όσο θα τρέχει ο χρόνος τόσο θα γίνονται σχετικές… διορθώσεις στη ροή των εισπράξεων, αλλά και από τη μη προβλεφθείσα είσπραξη ΑΝFAs. Όσο για τον αυξημένο ΦΠΑ λόγω ακρίβειας, αυτός θα συνεχίσει να πριμοδοτεί με έκτακτα έσοδα το δημόσιο ταμείο έως το τέλος του έτους. Αδιάκοπη θα είναι η στήριξη των εσόδων και από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφει φέτος το ΑΕΠ λόγω επενδύσεων, τουρισμού και εξαγωγών.
Στο οικονομικό επιτελείο προφανώς και κρατούν «διπλά βιβλία» για να γνωρίζουν με ασφάλεια την εξέλιξη των εσόδων σε δύο χρόνους: τον ονομαστικό και τον πραγματικό. Μέχρι τέλους του έτους η μεταξύ τους απόκλιση θα περιορίζεται και τα κυβερνητικά στελέχη θα ελπίζουν ο περιορισμός αυτός να είναι ο μικρότερος δυνατός, ώστε να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης.


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή