Ιός Δυτικού Νείλου: Αύξηση κρουσμάτων σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 13:51
UPD:14:12
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου απασχολεί ειδικούς και πολίτες, καθώς, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Ως μέτρα προφύλαξης θεωρούνται τα ρούχα που καλύπτουν περισσότερα σημεία του σώματος, η χρήση εντομοαπωθητικών, σήτες, κουνουπιέρες, ενώ ο δροσερός αέρας και  οι ανεμιστήρες απομακρύνουν τα κουνούπια. Τους χειμερινούς μήνες δεν παρατηρούνται τέτοια περιστατικά.

Ψεκασμοί για τα κουνούπια 

Την ίδια ώρα, η διενέργεια ψεκασμών υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, ανακοινώθηκε  από την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την Παρασκευή 26 και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα αποτελέσματα των παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές των ορυζώνων της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας προκύπτει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι, πέραν των υψηλών επιπέδων όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, η ύπαρξη κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια. Για το λόγο αυτό, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων Δήμων προγραμματίστηκε η πραγματοποίηση δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) στις περιοχές αυτές, με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών την Παρασκευή 26 και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή