«Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου», με τη Χρύσα Παπά, στο Μικρό Θέατρο Άνεσις

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 08:01
A- A A+

Το επικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου» ζωντανεύει εκ νέου στη σκηνή και κάνει φέτος πρεμιέρα, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Μικρό Θέατρο Άνεσις [λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα].

Η τοιχογραφία του ποντιακού ελληνισμού από το 1915 έως το 1962, ξετυλίγεται μέσα από την αφήγηση της Λεμονιάς, κόρης του Γαληνού Φιλονίδη –με τη Χρύσα Παπά να υποδύεται  ρόλους σε διαδοχικές μεταμορφώσεις.

Ένα έργο γεμάτο έρωτα, μυστήριο, αγριότητα, ραδιουργίες, κωμικές στιγμές, εξαθλίωση και αξιοπρέπεια. Ένα ταξίδι που γράφει η ζωή, που φαντάζει σαν τις φλόγες του χορού της φωτιάς, του χορού Σέρρα.

Η πρωταγωνίστρια, Χρύσα Παπά, μας είχε πει για την επαφή της με το έργο: «Πρόκειται για ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, που το αγάπησα ως αναγνώστρια και μετά ως ηθοποιός, το αντίστοιχο θεατρικό. Μια ιστορία οικογενειακή και ερωτική που διαδραματίζεται τα σκληρά χρόνια από το 1915 ως το 1962, ξεκινώντας από τη σφαγή των Αρμενίων, συνεχίζοντας με τη Γενοκτονία των Ποντίων και φτάνουμε μέχρι τα βασανιστήρια των Ποντίων στην Σοβιετική Ένωση. Σμίγουν έρωτας, τρυφερότητα, αγάπη με την αγριότητα.   Ένα έργο που μιλάει για τη ζωή και το μεγαλείο της ζωής… Νιώθω μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια που καταπιάνομαι με αυτό το έργο και με τα όσα διαδραματίζονται.

Υποδύομαι δώδεκα διαφορετικούς ρόλους. Στη δουλειά μας συνηθίζουμε να λέμε “μεγάλο στοίχημα” ή “μεγάλη πρόκληση”. Δεν με εκφράζει κανένας από τους δυο χαρακτηρισμούς· αυτά ισχύουν ή θα έπρεπε να ισχύουν για κάθε ρόλο. Δεν έχω ξανακάνει μονόλογο. Ούτε και το είχα σκεφτεί. Προέκυψε και το αγάπησα. Η αναμέτρηση αυτή είναι δύσκολη και ο μόνος τρόπος για να την αντιμετωπίσεις είναι η πολλή δουλειά».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV