Μπορέλ: «Όχι» στην ολική απαγόρευση των Ρώσων ταξιδιωτών στην EE

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 16:43
UPD:16:44
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζόζεπ Μπορέλ, δήλωσε αρνητικός στην πρόταση για πλήρη απαγόρευση των Ρώσων ταξιδιωτών στην ΕΕ. 

«Η απαγόρευση εισόδου σε όλους τους Ρώσους στην ΕΕ «δεν είναι καλή ιδέα», τόνισε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Politico. «Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί», είπε.

Σημείωσε ότι η ιδέα που προωθήθηκε από υψηλόβαθμους πολιτικούς στο Κίεβο και από διάφορες χώρες της ΕΕ ήταν «αρκετά αμφιλεγόμενη», προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσει διχασμό μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς ορισμένοι εισήγαγαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις χωρίς το θέμα να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι στους Ρώσους ολιγάρχες έχει ήδη απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ στο πλαίσιο των πακέτων κυρώσεων, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η πρόταση για όλους τους Ρώσους διότι «υπάρχουν πολλοί Ρώσοι που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, επειδή δεν θέλουν να ζήσουν σε αυτήν κατάσταση».

Οι δηλώσεις Μπορέλ έγιναν ενόψει της συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα, με το θέμα να προκαλεί τριβές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η ιστοσελίδα Politico αναφέρει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα προσχώρησαν στη θέση του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και έχουν αντιταχθεί στον αποκλεισμό των Ρώσων τουριστών. Άλλες χώρες με επικεφαλής τις Βαλτικές, τη Φινλανδία και την Τσεχία ζητούν πλήρη απαγόρευση ταξιδιού, απηχώντας τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή