Γ. Οικονόμου: Νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία - Ανοίκεια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 13:39
UPD:15:15
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Για «νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τις τουρκικές αρχές» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι «δεδν διστάζει να πλήξει τη χώρα προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση».

«Το τελευταίο διάστημα εξελίχθηκε μια νέα φάση κρίσης του μεταναστευτικού ως υβριδικού χαρακτήρα επίθεσης προς τη χώρα μας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου και τόνισε ότι μέσα σε μία μόνο μέρα, την περασμένη Πέμπτη, αποπειράθηκαν να εισέλθουν από τον Έβρο πάνω από 1.500 μετανάστες. «Είναι εξόχως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι 38 μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές αφού πρώτα πέρασαν σε νησίδα του Έβρου καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί βίαια από τις τουρκικές αρχές. Όπως γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί 60 λαθροδιακινητές κι έχουν οδηγηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη» συνέχισε.

Όπως είπε, «η Ελλάδα κατά πάγια τακτική της χειρίζεται το ζήτημα με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα σέβεται τον άνθρωπο αλλά δεν είναι και πολιτικά αφελής».

Κατηγόρησε στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παίρνει δημόσια θέσεις και επίσημα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλούν ζημιά στην Ελλάδα».

«Το αντιπολιτευτικό μένος του είναι τέτοιο που για να πλήξει την κυβέρνηση δεν διστάζει να πλήξει την πατρίδα μας. Πρόκετια για μία στάση η οποία είναι πολιτικά ανοίκεια» πρόσθεσε.

Τόνισε ακομη πως «οι ελληνικές αρχές σώζουν ανθρώπινες ζωές και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ακολουθούν μεταναστευτική πολιτική, αυστηρή αλλά δίκαιη, υπερασπιζόμενες τα σύνορα της χώρας που είναι και σύνορα της Ευρώπης». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, «με ανθρωπισμό χωρίς να είμαστε πολιτικά αφελείς και χωρίς να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να ξαναβιώσει η πατρίδα και η ελληνική κοινωνία τα όσα ζήσαμε στην περίοδο της περασμένης διακυβέρνησης». «Δεν θα ξαναέχουμε ούτε Μόριες, ούτε Ειδομένη, ούτε ανθρώπους να ταλαιπωρούνται στα κέντρα των πόλεων, στις εθνικές οδούς και τις σιδηροδρομικές γραμμές» συνέχισε.

Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του φράκτη στον Έβρο είπε πως ό,τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο να γίνει για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και για ουσιαστική αντίδραση στις συνεχείς απόπειρες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και προσφυγικού, θα γίνει.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του σώζει ζωές ενώ η Ελλάδα βυθίζει φουσκωτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει πρώτα από όλα να εξηγήσει πως φεύγουν οι βάρκες από τα τουρκικά παράλια και βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα καθώς υπάρχει συμφωνία της Ε.Ε. με την γειτονική χώρα η οποία προφανώς δεν τηρείται. «Όλα τα υπόλοιπα δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Από εκεί και πέρα η χώρα μας είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συμβάσεις, το διεθνές δίκαιο» τόνισε.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις 16.30 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητιό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Βασικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, που πυροδότησαν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή