Επείγεται για το LNG το Βερολίνο: Τι είπαν Τριντό-Σολτς

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022 21:01
UPD:21:37
REUTERS/CHRISTINNE MUSCHI
A- A A+

Ο Τζάστιν Τριντό είπε ότι ο Καναδάς θα ήταν πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ρυθμιστικού φόρτου στις νέες εγκαταστάσεις εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ υπονόησε ότι η υπόθεση των επενδύσεων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μόντρεαλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Τριντό είπε ότι αποτελεί πρόκληση και δυσκολία το ότι οποιοσδήποτε νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ανατολική ακτή του Καναδά θα απέχει πολύ από τα δυτικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας.

Οποιαδήποτε νέα ενέργεια παρέχεται στους ευρωπαίους συμμάχους θα πρέπει να μεταφερθεί σε μια τεράστια περιοχή, μέσω πολλαπλών δικαιοδοσιών.

Ο Καναδάς «θα διερευνήσει τρόπους για να δει εάν έχει νόημα να εξάγει LNG και εάν υπάρχει λόγος να εξάγει LNG απευθείας στην Ευρώπη», είπε ο Τριντό, προσθέτοντας ότι «οικονομικές συνομιλίες» γίνονται μεταξύ επιχειρήσεων στον Καναδά και τη Γερμανία.

«Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των διαδικασιών, λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η Γερμανία, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά εμπόδια πιο γρήγορα», είπε.

Ενώ ο Καναδάς είναι απίθανο να βοηθήσει την προσπάθεια της Γερμανίας να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια βραχυπρόθεσμα, τόσο ο Σολτς όσο και ο Τριντό τόνισαν πώς η G7 και οι εταίροι του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν μακροπρόθεσμη συνεργασία σε έργα υδρογόνου.

Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Τριντό θα υπογράψουν συμφωνία για το πράσινο υδρογόνο στο Stephenville της Newfoundland την Τρίτη.

Ο κ. Σολτς θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους των καναδικών συνταξιοδοτικών ταμείων στο Τορόντο αργότερα τη Δευτέρα για να ασκήσει πιέσεις για περισσότερες πράσινες επενδύσεις για τη στήριξη της στροφής της Γερμανίας προς μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα.

Σολτς: LNG όσο πιο γρήγορα γίνεται

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σολτς επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος και ότι είναι σημαντικό σύμμαχοι όπως ο Καναδάς και η Γερμανία να «προχωρήσουν μαζί». Είπε ότι η Γερμανία αγωνίζεται για την κατασκευή τερματικών σταθμών LNG κατά μήκος της ακτής της για να επιταχύνει τη μετάβαση.

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε LNG για μια μεταβατική περίοδο», είπε ο Σολτς. «Το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα -- ποτέ δεν έχει κατασκευαστεί τέτοια υποδομή στη Γερμανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Το πιο πολλά υποσχόμενο καναδικό έργο θα προσθέσει μια εγκατάσταση εξαγωγής LNG σε έναν υπάρχοντα τερματικό σταθμό εισαγωγής της Repsol στο Saint John, New Brunswick. Αλλά ο υπουργός Ενέργειας του κ. Τριντό έχει αναγνωρίσει ότι τυχόν νέες εξαγωγές φυσικού αερίου απέχουν τουλάχιστον τρία χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή