Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022 06:53
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μόλις 20 ημέρες απομένουν μέχρι την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα δοθεί μια εικόνα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τα αυξημένα φορολογικά έσοδα και η ιδιαίτερα καλή πορεία του τουρισμού αποτελούν αναμφίβολα θετικές ειδήσεις.

Την ίδια στιγμή όμως το ενεργειακό ράλι και ο υψηλός πληθωρισμός χτυπούν καμπανάκια για την επόμενη μέρα και δημιουργούν την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Το μέχρι πού θα φτάσει ο ενεργειακός «λογαριασμός» είναι δύσκολο να υπολογιστεί και ήδη τα… κομπιουτεράκια στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν πάρει φωτιά για να υπολογιστεί το κόστος.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα πακέτο μέτρων που από τη μία πλευρά θα στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και από την άλλη θα λαμβάνει υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. Μετά την πολυετή μνημονιακή περιπέτεια έχει γίνει σαφές πως τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι κοστολογημένα, καθώς τα παθήματα του παρελθόντος έχουν γίνει μαθήματα.

Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να γίνουν με ακρίβεια προβλέψεις για τους επόμενους μήνες καθώς πολλά θα κριθούν από τις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την αξιοποίηση των σημαντικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό το βλέμμα πρέπει να είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή