Τετράμηνο «φωτιά» για την κυβέρνηση: Τα ανοιχτά μέτωπα και οι επόμενες κινήσεις

Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022 07:29
UPD:07:29
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Για ένα δύσκολο τετράμηνο ετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί πολλά ανοιχτά μέτωπα εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση. Το ενεργειακό «τρώει» όλο και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, με τα μέτρα στήριξης να γράφονται και να ξαναγράφονται.  Την ίδια στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση χτυπά κόκκινο για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό από τη Νέα Δημοκρατία επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην  έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο την ίδια στιγμή η απειλή μιας ενεργειακής βαρυχειμωνιάς είναι ορατή και ο «λογαριασμός» των μέτρων που θα τρέξουν μέχρι το τέλος του έτους ανεβαίνει διαρκώς.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να πετύχουν μια δύσκολη ισορροπία, καθώς από τη μία πλευρά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναμένουν νέα μέτρα στήριξης και από την άλλη δεν μπορεί να αγνοηθούν τα μαθήματα της μνημονιακής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινό του μήνυμα αναφέρθηκε σε «μία συνετή πολιτική που εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς όμως να τον ναρκοθετεί» και εστίασε στα επόμενα βήματα, όπως για παράδειγμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης είναι που θα σταματήσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς όσο παραμένουν στα ύψη τόσο αυξάνεται και το κονδύλι για μέτρα στήριξης. Το αρχικό ποσό που είχε προϋπολογιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ήταν 3.6 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων 850 εκατομμύρια από το προϋπολογισμό. Ωστόσο αν συνεχιστεί αυτό το ράλι θα απαιτηθεί ακόμα και το διπλάσιο ποσό από τον προϋπολογισμό για να βγει η χρονιά.

Δεν  είναι όμως η στήριξη στους λογαριασμούς το μοναδικό θέμα που καλείται να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι υψηλές τιμές στην ενέργεια συμπαρασύρουν και μια σειρά βασικών αγαθών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του έτους, όπως για παράδειγμα μια νέα επιταγή ακρίβειας (για την στήριξη των πλέον ευάλωτων), ένα fuel pass 3 και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα στόχος είναι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να παρουσιαστούν και τα μέτρα του 2023, όπως το «ξεπάγωμα» των συντάξεων, η κατάργηση  της εισφοράς αλληλεγγύης και η  αύξηση του κατώτατου μισθού. Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως η ακρίβεια έχει και πολιτικές προεκτάσεις και στο δρόμο προς τις κάλπες θα αναζητηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η προσπάθεια να γεμίσει το «καλάθι» - για παράδειγμα έρχεται νέο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στους νέους -  καθώς είναι και η τελευταία ΔΕΘ πριν από τις επόμενες εκλογές.

Η οικονομία «ανάβει» φωτιές στην πολιτική σκηνή

Στα … χαρακώματα είναι κυβέρνηση και αντιπολίτευση  για την πορεία της οικονομίας, θέμα που παράλληλα με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θα κυριαρχήσει στην πολιτική συζήτηση τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε χθες  επίθεση στον πρωθυπουργό, μιλώντας για «ψέματα και θράσος» . Σε ανάρτηση του ανέφερε πως «στις 20 Αυγούστου του 2018 βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και λάβαμε 4ετή ορίζοντα εξόδου από την εποπτεία. Τότε ο σημερινός πρωθυπουργός  έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο και ζητούσε πιστοληπτική γραμμή. Σήμερα πανηγυρίζει για όσα πετύχαμε».

Απο την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύονται σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για την ασκούμενη πολιτική και μεταξύ άλλων γίνεται λόγος  για διεύρυνση της φτώχειας και των ανισοτήτων.  Παράλληλα η Κουμουνδούρου μιλά  για «εκρηκτικό πληθωρισμό», «ανεξέλεγκτη ακρίβεια» και μη αντιμετώπιση των  φαινομένων αισχροκέρδειας. 

Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν στην κυβέρνηση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν πανηγυρίσει τρεις φορές σε διάστημα δύο μηνών την -προαποφασισμένη από τους δανειστές το 2019- έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα «παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα». 

Η «μονομαχία» στη Βουλή

Στο μεταξύ μία καυτή εβδομάδα ξεκινά στη Βουλή αναφορικά με το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια  μετά από τα  τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα μένει να καθοριστεί πότε θα συνεδριάσει εκ νέου  η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. 

Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τις επόμενες ημέρες (ακόμα και αύριο), ενώ ήδη υπέρ της σύστασης έχει ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ έχει ενδιαφέρον και ο χρόνος διερεύνησης, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την επέκταση  του διαστήματος  (πιθανότατα σε βάθος δεκαετίας) γεγονός που αναμένεται να φουντώσει την πολιτική αντιπαράθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή