Ο Σολτς αρνείται τις κατηγορίες για την υπόθεση Cum-ex

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 18:47
UPD:18:48
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

«Δεν είχα καμία επιρροή στη φορολογική μεταχείριση της τράπεζας Warburg», επανέλαβε ο Γερμανός  καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς που κατέθεσε για δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής του κοινοβουλίου του Αμβούργου για την υπόθεση Cum-ex. Ο Σολτς δήλωσε και πάλι πώς δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα από το περιεχόμενο της συνομιλίας με τους τραπεζίτες της Warburg Bank, όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου το 2016.

Η επιτροπή ερευνά αν ο Σολτς και άλλοι  κορυφαίοι πολιτικοί του SPD είχαν επηρεάσει ευνοϊκά τη φορολογική μεταχείριση της τράπεζας, παραγράφοντας φόρους 47 εκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση για την τράπεζα» είπε ο Σολτς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι « οι υποθέσεις και οι υπαινιγμοί θα σταματήσουν». Τόνισε επίσης ότι η πόλη του Αμβούργου δεν υπέστη  ζημιά επειδή η τράπεζα Warburg πλήρωσε αργότερα τους φόρους.

Τα μέλη της αντιπολίτευση στην επιτροπή εξέφρασαν πάντως δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του Καγκελαρίου. Ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Νόρμπερτ Χάκμπους περιέγραψε τη δήλωση Σολτς ως "αλαζονική".

Τόσο η Αριστερά όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ανέφεραν πώς θέλουν να διευρύνουν το πεδίο της έρευνας και να ρωτήσουν τον Σολτς για τρίτη φορά. Οι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων δεν πιστεύουν ότι τα «κενά στη μνήμη» που  επικαλέστηκε ο Σολτς σχετικά με τις συνομιλίες με την Warburg Bank όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου, είναι αξιόπιστα.

Επιπλέον, το CDU εξετάζει να ζητήσει πρόσθετη έρευνα στην Bundestag. «Δεν πιστεύω ούτε μια λέξη από όσα είπε ο Καγκελάριος», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς στην Handelsblatt.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή