Φυλακισμένη όρκα σε ενυδρείο, αυτοτραυματίζεται από μοναξιά (βίντεο)

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 17:02
UPD:21:15
A- A A+

Η Kiska έχει ονομαστεί η «πιο μοναχική φάλαινα δολοφόνος του κόσμου» αφού ζει σε πλήρη απομόνωση στο ενυδρείο MarineLand στο Οντάριο του Καναδά.

Η ορκα  που ζει μέσα στο θαλάσσιο πάρκο επί 45 χρόνια, τα τελευταία 12  έμεινε εντελώς μόνη, καθώς είναι η μοναδική επιζήσασα από άλλες όρκες που είχαν επίσης αιχμαλωτιστει.

Πρόσφατα, για δεύτερη φορά, επιχείρησε να αυτοτραυματιστεί. Οι τραγικές στιγμές καταγράφησαν σε βίντεο, προκαλώντας θλίψη.

Στο κλιπ η Kiska αρχικά κάνει κύκλους μέσα στο νερό πριν αρχίσει να χτυπά το κεφάλι της στο τζάμι.

Σύμφωνα με το  iNews , ο Ρομπ Λοτ, ακτιβιστής στο Whale and Dolphin Conservation για τον τερματισμό της αιχμαλωσίας φαλαινών και δελφινιών,  αυτή η συμπεριφορά «σχετίζεται άμεσα το αίσθημα της μοναξιάς και του άγχους που της προκαλεί το να μεγαλώνει σε ένα τεχνητό, τσιμεντένιο περιβάλλον τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες».

Ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η συμπεριφορά της Kiska είναι αποτέλεσμα της κατεστραμμένης ψυχικής και σωματικής της υγείας  από την παρατεταμένη αιχμαλωσία.

«Δυστυχώς, αυτό δεν είναι μοναδικό. Οι επαναλαμβανόμενοι, αυτοπροκαλούμενοι τραυματισμοί της Κίσκα έχουν παρατηρηθεί σε άλλες αιχμάλωτες όρκες όπου χρόνια πλήξης και μοναξιάς εκδηλώνοναι με αυτόν τον τρόπο» 

PHIL DEMERS

«Αυτή η σκληρότητα πρέπει να τελειώσει #FreeKiska» ανανέφερε σε ανάρτηση του, με αντίστοιχο βίντεο, τον  Σεπτέμβριο του 2021, ο Φιλ Ντέμερς, πρώην εργαζόμενος στο θαλάσσιο παρκο και επίσης ακτιβιστής.

PHIL DEMERS

«Για την Κίσκα, η απομόνωσή της είναι βασανιστήριο».

«Δυστυχώς, η μοίρα της είναι σε μεγάλο βαθμό σφραγισμένη στο MarineLand,αφού είναι ιδιοκτησία τους. Καθώς δεν υπάρχουν βιώσιμα παραθαλάσσια καταφύγια, το μέλλον της είναι απίστευτα ζοφερό».

H ορκα συνελήφθη στα ισλανδικά ύδατα το 1979 και έκτοτε ζει αιχμάλωτη. Από το 1962, οπότε άνοιξε το ενυδρείο, από τις εγκαταστάσεις του πέρασαν άλλες 26 φάλαινες του είδους της με 20 από αυτές να πεθαίνουν εκεί,  και τις υπόλοιπες να ανταλλάσσονται ή να μεταφέρονται σε άλλες εγκαταστάσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή