Εφραίμ: Ανεπίτρεπτη η εντολή δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης για τη Βιστωνίδα

Επιστολή του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου στην ηγεσία του Αρείου Πάγου
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 17:02
UPD:17:05
A- A A+

«Ανεπίτρεπτη» χαρακτηρίζει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ την εισαγγελική εντολή για δημοσίευση της απόφασης του Πρωτοδικείου Ροδόπης με την οποία επιστρέφεται στο Δημόσιο η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και γύρω περιοχών, πλην της νησίδας ¶ντα Μπουρού.

Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασίλη Νικόπουλο, τον αντιπρόεδρο, Ιωάννη Παπανικολάου, και τον εισαγγελέα, Γιώργο Σανιδά μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «υπόνοιες χειραγώγησης της δικαιοδοτικής λειτουργίας».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Εφραίμ υποστηρίζει πως η υπόθεση μπορεί να συζητηθεί εκ νέου στο ακροατήριο, σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος έδωσε την εντολή για τη δημοσιεύσή της. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παπανικολάου έκρινε πως ότι η πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης όφειλε να έχει δημοσιεύσει την απόφαση υπέρ του Δημοσίου, αφού είχε ολοκληρωθεί η διάσκεψη των τριών δικαστών (το αποτέλεσμα της διάσκεψης ήταν 2-1 υπέρ του ελληνικού δημοσίου) και ότι δεν μπορούσε να υπάρξει παραίτηση ή συμβιβασμός των διαδίκων μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο ηγούμενος Εφραίμ στην επιστολή μου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η όψιμη εντολή για δημοσίευση της απόφασης δημιουργεί, εξάλλου, αντικειμενικώς την εύλογη υπόνοια ότι αυτή δόθηκε αφού και επειδή έγινε γνωστό το περιεχόμενο της διασκέψεως του δικαστηρίου, καθώς και ότι τέτοια εντολή δεν θα είχε δοθεί αν το αποτέλεσμα της διάσκεψης ήταν διαφορετικό».

«Με τον τρόπο αυτό πλήτονται -λέει- ανεπανόρθωτα το κύρος και η ηθική αυθεντία της δικαιοδοτικής λειτουργίας, η οποία εκτίθεται στην υπόνοια της χειραγώγησής της. Ενόψει των ανωτέρω, επισημαίνεται ο κίνδυνος που δημιουργείται για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των θεσμών κίνδυνος που δεν απειλεί μόνο τα συμφέροντα της Ιεράς Μονής ή του δημοσίου, αλλά την ίδια την διάκριση των εξουσιών και την λειτουργία του πολιτεύματος» προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή