Ιταλία: Ο συνασπισμός της Μελόνι πλησιάζει το 50% στις δημοσκοπήσεις

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 12:56
UPD:12:56
EPA/FABIO FRUSTACI
A- A A+

Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός  υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι- και του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας- βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, και μάλιστα αποσπά το 49,8% των ψήφων σε δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Tecne.

Ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα από το συνασπισμό της Μελόνι θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να φτάσει στην πλειοψηφία των δύο τρίτων, που με τη σειρά του θα μπορούσε να επιτρέψει να γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς ενισχυμένων εξουσιών για το γραφείο του πρωθυπουργού ή την άμεση εκλογή του προέδρου της χώρας.

Η Μελόνι, μιλώντας σε συνέντευξή της στη βρετανική εβδομαδιαία εφημερίδα The Spectator, σημείωσε ότι θα θεωρούσε μια συντριπτική νίκη ως εντολή για την τροποποίηση του συντάγματος, αποκαλώντας το τρέχον εκλογικό σύστημα της Ιταλίας «πολιτικά εύθραυστο και ως εκ τούτου ασταθές».

Τα Αδέλφια της Ιταλίας συγκέντρωσαν ποσοστό 24,3% στη δημοσκόπηση, και ήταν μπροστά από όλα τα μεμονωμένα κόμματα.

Η δημοσκόπηση, η οποία μέτρησε την υποστήριξη των ψηφοφόρων για τις εκλογές στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου της χώρας, έθεσε το κεντροαριστερό μπλοκ υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος στο 30% και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ήταν κάποτε το κορυφαίο κόμμα της χώρας, στο 10,2 %. Ο κεντρώος πόλος που δημιουργήθηκε πρόσφατα ήταν στο 4,8%.

Ο δεξιός συνασπισμός, που αποτελείται από το κόμμα της Μελόνι, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το  Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κερδίζει σταθερά έδαφος αφού οι κεντρώες δυνάμεις δεν κατάφεραν να συνασπιστούν σε ενιαίο μέτωπο. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή