Ποιον πόλεμο χάνει ο Πούτιν στη Ουκρανία

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 07:26
UPD:07:26
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Η Ρωσία δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τον κυβερνοχώρο εναντίον της Ουκρανίας σχεδόν έξι μήνες μετά την εισβολή της στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ, Τζέρεμι Φλέμινγκ. Όπως είπε, και οι δύο χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τις ικανότητές τους στον κυβερνοχώρο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ένα άρθρο στο The Economist την Παρασκευή, έγραψε:  «Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Πούτιν έχει χάσει ολοκληρωτικά τον πόλεμο πληροφοριών στην Ουκρανία και στη Δύση. Αν και αυτό είναι λόγος γιορτής, δεν πρέπει να υποτιμούμε τον τρόπο με τον οποίο διαδραματίζεται η ρωσική παραπληροφόρηση αλλού στον κόσμο. Όπως και με την χερσαία εισβολή της, τα αρχικά διαδικτυακά σχέδια της Ρωσίας φαίνεται να απέτυχαν. Η χρήση επιθετικών εργαλείων στον κυβερνοχώρο από τη χώρα ήταν ανεύθυνη και αδιάκριτη».

Σύμφωνα με τον Φλέμινγκ, η Ρωσία είχε αναπτύξει κακόβουλο λογισμικό WhisperGate για να καταστρέψει και να παραμορφώσει τα ουκρανικά κυβερνητικά συστήματα. Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική στο παρελθόν για τη Συρία και τα Βαλκάνια και ανέφερε ότι η παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας.

Ωστόσο, η GCHQ μπόρεσε να δώσει έγκαιρα προειδοποιήσεις, είπε. Χωρίς να υπεισέλθει σε πολλές λεπτομέρειες, ο Φλέμινγκ υποστήριξε ότι η Εθνική Κυβερνοδύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να απαντήσει στη Ρωσία αναπτύσσοντας μια βρετανική στρατιωτική μονάδα που χρησιμοποιεί επιθετικά εργαλεία στον κυβερνοχώρο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή