Θερμοστάτες

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 07:28
UPD:08:47
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Διαβάζεις το «κελαηδητό» της προέδρου της Κομισιόν. Λες, είναι μία κάποια λύσις, μα αν την αναλύσεις, ελπίδες θα ξυρίσεις. «Είν' οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων» ή σαν του φυλακισμένου που αφού σκάψει για εβδομάδες ένα τούνελ φτάνει μυστηριωδώς στο κελί από το οποίο βγήκε και αντικρίζει δύο τρύπες, μία για την είσοδο και μία για την έξοδο, που τις χωρίζουν μόλις δύο μέτρα.

Ενώ προβλέπεται να εκραγεί η ενεργειακή φτώχεια τους επόμενους μήνες και η Ρωσία προαναγγέλλει νέα αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών αερίου κατά 60% τον χειμώνα, διαβάζεις ότι «η μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση ενός σπιτιού κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 7% της ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός έτους».

Σιγά το δύσκολο, λες, θα κρυώσουμε λίγο, αλλά θα εξοικονομήσουμε, σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, έως και 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όση περίπου η ετήσια ζήτηση στην Αυστρία.

Τόσο απλό είναι τελικά, άσε που το κρύο μάς φέρνει πιο κοντά. Αυτός είναι ο «έξυπνος τρόπος» -η ρύθμιση του θερμοστάτη- για τον οποίο έστυψαν τα μυαλά τους στις Βρυξέλλες, ενώ τα νοικοκυριά με ελάχιστη έως μηδενική θέρμανση, διότι δεν μπορούν να την πληρώσουν, απορούν πόσο ακόμη θα χαμηλώσουν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, μάλιστα, έφερε και παραδείγματα από τα κτήρια της Ε.Ε., λες και τα σπίτια μας είναι το Μπερλεμόντ: «Απενεργοποιούμε τη θέρμανση και την ψύξη στα περισσότερα κτήρια 1 ώρα νωρίτερα, εξοικονομώντας το 3% της ετήσιας χρήσης ενέργειας. Επίσης, κλείνουμε ορισμένα κτήρια για το καλοκαίρι και διευκολύνουμε την εξ αποστάσεως εργασία».

Σας προλάβαμε, κλεινόμαστε σε ένα δωμάτιο τον χειμώνα και στα άλλα σκοτεινιά και παγετώνας. Εμείς δεν βλέπουμε λειμώνα, κυρία Κασσανδρή. Μόνο νηστικές κοιλάδες και ακούμε πάλι καμπάνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή