Διπλό ρεκόρ

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 07:00
UPD:07:27
Dimitris Kapantais / SOOC/Dimitris Kapantais
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Χρονιά των ρεκόρ η φετινή για την οικονομία. Ο τουρισμός καλπάζει και τα μεγέθη του 2022 πολύ πιθανώς να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019, που ήταν ιστορικά τα υψηλότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αεροπορικές αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο του Αυγούστου, που αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αύξηση των εσόδων τους 128,8% κατέγραψαν φέτος στο β’ τρίμηνο, σε ετήσια βάση, κι οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, δίνοντας ώθηση 39,3% στον συνολικό κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Με δυναμικές ταχύτητες «τρέχουν» και οι εξαγωγές, ανεβάζοντας και φέτος τον πήχη των επιδόσεων, το ΑΕΠ κινείται επίσης ανοδικά (μένει να δούμε πώς θα κλείσει σε μέσα επίπεδα), τα φορολογικά έσοδα έχουν… πάρει τα πάνω τους, η σχέση χρέους/ΑΠΕ βελτιώνεται.

Όλα καλά και ανθηρά; Μάλλον όχι, διότι πίσω από τις θετικές αυτές μεταβολές κρύβεται ένα ακόμη, ίσως και δύο ρεκόρ, αυτή τη φορά αρνητικά.

Το πρώτο δεν είναι άλλο από τον υπερπληθωρισμό και το δεύτερο η ενεργειακή ακρίβεια.

Όσο για την πανδημία, πέραν των πολλών και σοβαρών προβλημάτων στη δημόσια υγεία, προκαλεί και στατιστική «αταξία» στην αγορά.

Η χρονιά  μπορεί, λοιπόν, να καταγράφει το ένα θετικό ρεκόρ μετά το άλλο, όμως η συνολική εικόνα μόνο αισιοδοξία δεν αποπνέει. Και αν κάπου οδηγούμαστε, είναι σε ένα ακόμη, διπλό, ρεκόρ… της αβεβαιότητας και της ανησυχίας.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή