Το βρετανικό νησί με τους δικούς του κανόνες, τη δική του γλώσσα και τη δική του... βότκα

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 13:00
UPD:13:18
Shutterstock
A- A A+

Είναι ένα νησί που είναι πιο κοντά στη Γαλλία παρά στην Αγγλία - ωστόσο είναι μέρος των Βρετανικών Νήσων. Σε αυτό συναντά κανείς τούνελ πολλών χιλιομέτρων που κατασκευάστηκαν στη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου - αλλά από Γερμανούς και όχι από Βρετανούς στρατιώτες. Έχει χαμηλότερους φόρους από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους δικούς του οικονομικούς κανόνες, ξεχωριστή γλώσσα και μία ιδιαίτερη βότκα. 

Το νησί Τζέρσεϊ, στη Μάγχη, έχει μήκος μόνο πέντε μίλια και πλάτος εννέα μίλια, αλλά έχει πολλά να δουν οι επισκέπτες, σύμφωνα με την Amanda Burns, διευθύνουσα σύμβουλο του τουριστικού γραφείου Visit Jersey. «Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι… η γεωλογική μοναδικότητα του νησιού, αλλά επίσης η ιστορία και η κληρονομιά του» εξηγεί στο CNBC. 

Το ιδιόμορφο νησί βρίσκεται περίπου 120 μίλια από την Αγγλία (και 14 από τη Γαλλία ) και προσελκύει επισκέπτες που ταξιδεύουν στο νησί μέσω φέρι ή με σύντομη πτήση. Αν και ομιλούνται κυρίως τα αγγλικά σε αυτό, το Τζέρσεϊ έχει τη δική του γλώσσα, η οποία δεν χρησιμοποιείται πουθενά αλλού στον κόσμο. Τα Jerriais, γνωστά και ως "Jersey French", αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων και εξακολουθούν να ομιλούνται από κατοίκους του νησιού. 

Μια πρόσφατη τουριστική εκστρατεία που υπογραμμίζει τις ιδιορρυθμίες του Τζέρσεϊ το έχει καταστήσει πόλο έλξης τουριστών. «Curiously Brit…(ish),» είναι ο τρόπος που περιγράφει η καμπάνια το νησί — «ο αέρας της βρετανικής οικειότητας δίνει τη θέση του σε μια περίεργη ηπειρωτική αίσθηση», συνεχίζει.

Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται επίσης να εξερευνήσουν τις τοπικές λιχουδιές, όπως τις πατάτες του νησιού, που ονομάζονται Jersey Royals. Ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης στο Τζέρσεϊ, Μάρκους Καλβάνι, ίδρυσε μια εταιρεία βασισμένη σε Jersey Royals που δεν πληρούν τα πρότυπα πώλησης - φτιάχνει βότκα με αυτές, με το όνομα Fluke. «Χρειάζονται 11 κιλά Jersey Royals για να φτιάξεις ένα μπουκάλι», εξηγεί ο Calvani. «Έχει μια όμορφη αίσθηση στο στόμα που είναι... κάπως μεταξένιο και παχύρρευστο. Και το περίεργο πράγμα που παίρνεις από αυτό είναι μια ελαφριά βανίλια πεπόνι μελιτώματος στη μύτη».

Ο Calvani δανείστηκε το όνομα από το αρχικό όνομα της πατάτας: Jersey Royal Fluke. Έτσι την ονόμασαν οι αγρότες πειραματίζονταν με την καλλιέργεια του λαχανικού στις αρχές του 19ου αιώνα, μετά την παρακμή των οπωρώνων μηλίτη.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή