Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Από τον Σεπτέμβριο στην Πολωνία οι μαθητές γυμνασίου θα μαθαίνουν πώς να πυροβολούν και να χειρίζονται όπλα. Η σχετική «μεταρρύθμιση» της υπερεθνικιστικής πολωνικής κυβέρνησης, που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας, προβλέπει την εισαγωγή θεωρητικής διδασκαλίας χειρισμού όπλων για μαθητές 13-14 ετών και πρακτικής για τους μεγαλύτερους.
Τα μαθήματα χειρισμού όπλων θα αντικαταστήσουν μάλιστα εκείνα που είναι αφιερωμένα στην ασφάλεια και τις πρώτες βοήθειες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές μάθαιναν πώς να αντιδρούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η εισαγωγή μαθημάτων για τη χρήση πυροβόλων όπλων θα είναι σταδιακή. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πολωνικού υπουργείου Παιδείας, «η εκπαίδευση για την ασφάλεια στον τομέα των δεξιοτήτων σκοποβολής με τη χρήση πιστολιών, αεροβόλων, όπλων, λέιζερ κλπ θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2024/2025». Στόχος είναι να δοθεί χρόνος στα σχολεία να εξοπλιστούν με τις απαραίτητες δομές και υλικά. Δηλαδή όπλα και σκοπευτήρια…
Η εισαγωγή μαθημάτων χειρισμού όπλων στα σχολικά προγράμματα, επιβλήθηκε «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και από το αίσθημα ανασφάλειας που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στον πολωνικό πληθυσμό», που ιστορικά αντιλαμβάνεται τη γεωγραφική εγγύτητα με τη Ρωσία ως απειλή.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, μέλος του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει επανειλημμένα συγκρουσθεί με τις Βρυξέλλες για ζητήματα του κράτους δικαίου. Τώρα δηλώνει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έριξε φως στις αδυναμίες της Ε.Ε.. Ισχυρίστηκε μαλιστα ότι « ο ιμπεριαλισμός της Ε.Ε. πρέπει να καταπολεμηθεί όπως ο ρωσικός ιμπεριαλισμός».
Η αντιπολίτευση στη Βαρσοβία κατηγορεί πάντως την υπερεθνικιστική κυβέρνηση του Ταντέους Μοραβιέτσκι ότι βρήκε την τέλεια δικαιολογία για την εφαρμογή εκείνων των πολιτικών που θα είχαν επικριθεί, αν υιοθετούνταν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.
Η Πολωνία είναι μία από τις χώρες της Ένωσης με τον χαμηλότερο αριθμό νόμιμων κατόχων όπλων,με μέσο όρο 2,5 πυροβόλα ανά 100 κατοίκους, και στην οποία υπάρχουν αυστηροί νόμοι για τη χορήγηση αδειών για οπλοφορία.
Η πολωνική κυβέρνηση θέλει τώρα να απλοποιήσει την πρόσβαση στα όπλα και τις διαδικασίες οπλοκατοχής.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει αυξηθεί μάλιστα ο αριθμός των Πολωνών που εγγράφονται σε σκοπευτήρια και ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα πυροβόλο όπλο, με ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες να οργανώνουν επίσης μαθήματα για τους υπαλλήλους τους.
Στρατιωτικοποίηση της χώρας
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν πάντως απλά το τελευταίο βήμα σε μια γενικότερη στρατιωτικοποίηση της Πολωνίας. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ενέκρινε νόμο για να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ και να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών που θα φτάσουν έτσι τους 300.000.
Ταυτόχρονα η Βαρσοβία έχει υπογράψει συμβόλαια για την αγορά 24 τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 , 366 αρμάτων μάχης Abrams, 500 εκτοξευτών πυραύλων πεδίου HIMARS, πυραύλων αεράμυνας Patriot και 32 μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Με την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, η Πολωνία θα εξοπλιστεί επίσης με τουλάχιστον 30 ελικόπτερα Leonardo AW149. Η χώρα ολοκληρώνει επίσης τις εργασίες εγκατάστασης του Aegis Ashore, του συστήματος που έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση και καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων. Όπως επίσης και του ευρωπαϊκού προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας (European Phased Adaptive Approach) που έχει σχεδιαστεί για την υπεράσπιση των βάσεων του ΝΑΤΟ στη Γηραιά Ήπειρο.
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και η διδασκαλία της χρήσης πυροβόλων όπλων στα σχολεία είναι επομένως οι δύο πλευρές μιας διαδικασίας στρατιωτικοποίησης που εφαρμόζει μια από τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Θα βρει άραγε η Πολωνία μιμητές στη Γηραιά ήπειρο;