Κρίση οπιοειδών: Αποζημίωση 650 εκατ. δολ. από αλυσίδες φαρμακείων σε δύο κομητείες του Οχάιο

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 09:36
UPD:09:48
REUTERS/Bryan Woolston
A- A A+

Να πληρώσουν αποζημίωση ύψους 650 εκατ. δολαρίων σε δύο κομητείες στο Οχάιο καλούνται οι εταιρείες που ελέγχουν τις αλυσίδες φαρμακείων, CVS, Walgreens και Walmart. Αυτό αποφάσισε ομοσπονδιακό δικαστήριο, ύστερα από την ετυμηγορία των ενόρκων τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένες εταιρίεες φέρουν μερίδιο της ευθύνης για την κρίση οπιοειδών στις ΗΠΑ. 

Η ετυμηγορία του περασμένου Νοεμβρίου ήρθε ύστερα από μία δίκη έξι εβδομάδων, που παρακολουθούσαν στενά τόσο σε άλλες αμερικανικές πολιτείες όσο και στο εξωτερικό.  Ήταν η πρώτη απόφαση που ελήφθη για τον ρόλο των αλυσίδων φαρμακείων στην κρίση των οπιοειδών.

Ο αμερικανός δικαστής Νταν Πόλστερ στο Κλίβελαντ εξέδωσε την εντολή για το πσό την Τετάρτη μετά από μια ξεχωριστή δίκη χωρίς ένορκους για να καθοριστεί το κατάλληλο ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες. Ο δικαστής Πόλστερ έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι ήταν υπεύθυνοι για ένα μέρος των σχεδίων προώθησης στις κομητείες Λέικ και Τράμπουλ (που ήταν οι ενάγοντες στην υπόθεση). 

Διέταξε τις εταιρείες να πληρώσουν άμεσα τα 86,7 εκατ. δολάρια και το σύνολο του ποσού σε ορίζοντα 15ετίας. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

«Διαφωνούμε έντονα με την απόφαση του Δικαστηρίου  καθώς και με την ετυμηγορία του περασμένου φθινοπώρου», δήλωσε ο Michael DeAngelis, εκτελεστικός διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας για την CVS Health Corp. «Τα φαρμακεία χορηγούν φάρμακα με βάση νόμιμες συνταγές γραμμένες από γιατρούς με άδεια DEA, οι οποίοι με τη σειρά τους συνταγογραφούν νόμιμες, εγκεκριμένες από τον FDA ουσίες για τη θεραπεία πραγματικών ασθενών που τις έχουν ανάγκη» συμπλήρωσε. 

Ο Fraser Engerman, εκπρόσωπος της Walgreen Co., είπε ότι τα γεγονότα και ο νόμος δεν στηρίζουν ούτε την ετυμηγορία των ενόρκων ούτε την απόφαση του δικαστηρίου. «Όπως έχουμε πει σε όλη αυτή τη διαδικασία, ποτέ δεν κατασκευάσαμε ή διαθέσαμε οπιοειδή ούτε τα διανείμαμε στα διαδικτυακά φαρμακεία που πυροδότησαν αυτήν την κρίση», τόνισε. 

Οι συνήγοροι των κομητειών Λέικ και Τράμπουλ είχαν υποστηρίξει στην αγωγή τους ότι τα φαρμακεία απέτυχαν να σταματήσουν την χορήγηση φαρμάκων στη βάση ψευδών συνταγών, με αποτέλεσμα οπιοειδή να πλημμυρίσουν τις κομητείες του βορειοανατολικού Οχάιο.

Περισσότερα από 80 εκατομμύρια χάπια οπιοειδών στάλθηκαν στην κομητεία Τράμπουλ, με πληθυσμό λιγότερο από 200.000 κατοίκους, από το 2006 έως το 2012, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Περισσότερα από 60 εκατομμύρια χάπια οπιοειδών στάλθηκαν στην κομητεία Lake, με πληθυσμό περίπου 230.000 κατοίκους, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι κομητείες υποστήριξαν ότι επιτρέποντας την κρίση των οπιοειδών οι εταιρείες φαρμακείων είχαν δημιουργήσει μια δημόσια ενόχληση που τους κόστισε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δαπάνες επιβολής του νόμου, κοινωνικών υπηρεσιών και δικαστικών εξόδων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021 αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν διακανονισμό 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εταιρείες διανομής φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των McKesson Corp. , AmerisourceBergen Corp. και Cardinal Health Inc., καθώς και με την φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson, για την επίλυση χιλιάδων αγωγών που σχετίζονται με την κρίση των οπιοειδών. Οι πόλεις και οι κομητείες θα χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για να ενισχύσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του εθισμού στα οπιοειδή. 

naftemporiki,gr με πληροφορίες από WSJ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή