Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί έχει τρία διαβατήρια

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 08:43
UPD:08:45
REUTERS/ALEXANDER DRAGO
A- A A+

Στην τελευταία αποκάλυψη που προέκυψε από την έρευνα στην οικία του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε ότι τρία από τα διαβατήριά του ήταν μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν από τους πράκτορες του FBI. 

«Ουάου! Στην επιδρομή του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο- στη Φλόριντα- μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει), μαζί με όλα τα άλλα. Αυτή είναι μια επίθεση σε έναν πολιτικό αντίπαλο σε επίπεδο που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη χώρα μας», είπε. Οι ΗΠΑ γίνονται «Τρίτος Κόσμος!», πρόσθεσε ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Γιατί είχε όμως τρία διαβατήρια; Παρόλο που ένα από αυτά έχει λήξει, δεν είναι ασυνήθιστο πρόεδροι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι να έχουν περισσότερα από ένα διαβατήρια, εξηγεί το Newsweek.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν διαφορετικούς τύπους διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων διπλωματικών διαβατηρίων που χορηγούνται σε άτομο που ταξιδεύει στο εξωτερικό για να εκτελεί καθήκοντα για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ενώ αυτά τα διαβατήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ταξίδια αναψυχής, οι πρόεδροι επιτρέπεται να τα διατηρούν ακόμη και μετά την αποχώρησή τους. Επειδή αυτά τα διαβατήρια- με μαύρο χρώμα- ισχύουν μόνο για πέντε χρόνια, είναι πιθανό αυτό να είναι το ληγμένο διαβατήριο του Τραμπ.

Αυτός ο τύπος διαβατηρίου ισχύει μόνο για διπλωματικούς λόγους εργασίας, επομένως δίνεται η οδηγία σε αυτούς τους κατόχους διαβατηρίων να διατηρούν επίσης ένα κανονικό, τουριστικό διαβατήριο (μπλε χρώμα) το οποίο θα μπορούσε να είναι το δεύτερο διαβατήριο του Τραμπ.

Το τρίτο διαβατήριο είναι είτε το «επίσημο» διαβατήριο- με βυσσινί χρώμα- που χορηγείται σε αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή ένα ξένο διαβατήριο, αν και δεν είναι σαφές εάν ο πρώην πρόεδρος έχει διπλή υπηκοότητα άλλης χώρας. 

Τα «επίσημα» διαβατήρια εκδίδονται συνήθως σε Αμερικανούς που πηγαίνουν στο εξωτερικό για την κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ, αλλά δεν βρίσκονται στο διπλωματικό σώμα, όπως τα εν ενεργείαμέλη της στρατιωτικής θητείας και οι οικογένειές τους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή