Ζαπορίζια: Ο όρος της Ρωσίας για την επίσκεψη στο πυρηνικό εργοστάσιο

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 08:16
UPD:08:17
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την επιμελητειακή δυνατότητα και τα μέσα για να εγγυηθούν την ασφάλεια προκειμένου να οργανωθεί επίσκεψη επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού χθες. Όμως Ρώσος διπλωμάτης έθεσε όρους για την επίσκεψη, τονίζοντας ότι το να μεταβεί η αποστολή στο εργοστάσιο μέσω Κιέβου θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν σημείωσε χθες ότι «η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν έχει τη δικαιοδοσία να εμποδίζει ή να ακυρώνει οποιεσδήποτε δραστηριότητες του ΔΟΑΕ».Ο Ντουζαρίκ δήλωσε ότι «σε στενή επαφή με τον ΔΟΑΕ, η γραμματεία του ΟΗΕ εκτίμησε ότι στην Ουκρανία διαθέτει την ικανότητα επιμελητείας και ασφάλειας για να μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε αποστολή του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από το Κίεβο». Αλλά τόνισε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν.

Ωστόσο, ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια αποστολή του ΔΟΑΕ δεν θα μπορούσε να περάσει από την ουκρανική πρωτεύουσα, και από την πρώτη γραμμή, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνη.  Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε τον Ιγκόρ Βισνεβέτσκι, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος πυρηνικών όπλων και ελέγχου των όπλων του υπουργείου Εξωτερικών: «Φανταστείτε τι σημαίνει να περνάς από το Κίεβο – σημαίνει ότι φτάνουν στον πυρηνικό σταθμό μέσω της πρώτης γραμμής. Αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος, δεδομένου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι όλες φτιαγμένες με τον ίδιο τρόπο».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλέστηκε επίσης τον Βισνεβέτσκι ότι είπε πως οποιαδήποτε τέτοια αποστολή δεν είχε εντολή να αντιμετωπίσει την «αποστρατιωτικοποίηση» του εργοστασίου όπως ζητούσε το Κίεβο, καθώς μπορεί να ασχοληθεί μόνο με την «εκπλήρωση των εγγυήσεων του ΔΟΑΕ».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, νωρίτερα ζήτησε να σταματήσει η στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το εργοστάσιο.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και ο επικεφαλής του ΟΗΕ συζήτησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα την κατάσταση ασφαλείας στο εργοστάσιο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα ότι θα διευκολύνει μια αποστολή του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο εν μέσω προειδοποιήσεων από την πυρηνική υπηρεσία του ΟΗΕ για πυρηνική καταστροφή, εκτός εάν σταματήσουν οι μάχες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή