Χώρες της Βαλτικής: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία χαλάει τις σχέσεις με την Κίνα

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 09:33
UPD:09:34
A- A A+

Η άρνηση της Κίνας να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Εσθονίας να εγκαταλείψει μια πρωτοβουλία της Ανατολικής Ευρώπης που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των σχέσεων με το Πεκίνο, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας.

«Ήταν σίγουρα ένας παράγοντας που είχαμε κατά νου όταν λάβαμε την απόφαση. Πριν από αυτό, είχαμε διαβουλεύσεις με μια σειρά συμμάχων», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου σε συνέντευξή του στο Paide της Εσθονίας. Ο Ρεϊνσάλου είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας. «Αυτό το βήμα είναι κυρίως πολιτικής σημασίας», είπε. «Η συμμαχία δεν έχει αποφέρει κανένα σημαντικό πρακτικό αποτέλεσμα και θα προτιμούσαμε να εμπλακούμε σε σχέσεις με την Κίνα μέσω της ΕΕ ως ενιαία οντότητα».

Η Εσθονία και η Λετονία ακολούθησαν αυτή την εβδομάδα τη Λιθουανία- που αποχώρησε τον Μάιο- εγκαταλείποντας τη συμμαχία 16+1 με την Κίνα, ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και πάνω από δώδεκα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που δημιουργήθηκε το 2012 ως τρόπος συνεργασίας για έργα υποδομών και ανάπτυξης. 

Τα μέλη της συμμαχίας (11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Πολωνία μέχρι την Ουγγαρία και την Εσθονία, και πέντε βαλκανικά κράτη) θεώρησαν το ετήσιο φόρουμ ως μέσο προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων σε υποδομές, όπως δρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα, για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Οι δύο χώρες προσπάθησαν να πείσουν και άλλες να αποχωρήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν, είπε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις. Τρία ή τέσσερα άλλα μέλη σκέφτονται να αποχωρήσουν, αλλά αυτή είναι μια πολιτική απόφαση που εξαρτάται από το ποιος ηγέτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία, συνέχισε η πηγή του πρακτορείου. 

Οι επικριτές της συμμαχίας την βλέπουν ως έναν τρόπο γα να χειραγωγήσει το Πεκίνο τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ένιωθαν παραμελημένα από τις Βρυξέλλες και να διχάσει την Ένωση.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια ευρεία επανεξέταση στις σχέσεις με την Κίνα. Αλλά ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ο ενθουσιασμός για τον μηχανισμό συνεργασίας είχε εξασθενήσει καθώς ορισμένες χώρες άρχισαν να διευρύνουν τα εμπορικά ισοζύγια με την Κίνα- αλλά και επειδή η Κίνα απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής δεν έστειλαν ούτε τους προέδρους ούτε τους πρωθυπουργούς τους στην πιο πρόσφατη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε το 2021. Αντ' αυτού, παρευρέθηκαν αξιωματούχοι κατώτερου επιπέδου.

Η Λιθουανία, η οποία ενεπλάκη σε μια διαμάχη με την Κίνα αφού επέτρεψε στην Ταϊβάν να δημιουργήσει πρσβεία, αποχώρησε από την ομάδα πέρυσι, λέγοντας ότι η συμμαχία δεν τηρούσε τις υποσχέσεις της.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή