Ρωσία: Ποιο είναι το «σημείο χωρίς επιστροφή» στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 13:22
UPD:13:42
Shutterstock
A- A A+

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι η ενδεχόμενη τοποθέτηση της Ρωσίας στη λίστα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με τα κράτη «χορηγούς της τρομοκρατίας» θα μπορούσε να είναι ένα διπλωματικό «σημείο χωρίς επιστροφή» και να προκαλέσει πλήρη κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Νταρτσίεφ ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

«Δεν θα ήθελα να μπω σε υποθετικές εικασίες σχετικά με το τι είναι δυνατό και τι δεν είναι δυνατό στην τρέχουσα ταραγμένη κατάσταση, όταν οι δυτικοί με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταπατήσει το διεθνές δίκαιο και τα απόλυτα ταμπού στη διπλωματική πρακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να αναφέρω τη νομοθετική πρωτοβουλία που συζητείται επί του παρόντος στο Κογκρέσο για να ανακηρυχθεί η Ρωσία ''κράτος χορηγός της τρομοκρατίας''. Εάν εγκριθεί, θα σήμαινε ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, με τις πιο σοβαρές παράπλευρες ζημιές στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, μέχρι τη μείωση ή ακόμα και τη διακοπή τους. Η αμερικανική πλευρά έχει προειδοποιηθεί», είπε. 

Παράλληλα, ανέφερε, οποιαδήποτε πιθανή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ θα καταστρέψει εντελώς τις διμερείς σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον.  «Προειδοποιούμε τους Αμερικανούς για τις καταστρεπτικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών, οι οποίες θα ζημιώσουν σε μόνιμη βάση τις διμερείς σχέσεις, κάτι που δεν είναι ούτε προς το δικό τους ούτε προς το δικό μας συμφέρον», δήλωσε.

Δεν έγινε αμέσως σαφές σε ποια περιουσιακά στοιχεία αναφερόταν, σημειώνει το Reuters, το οποίο επισημαίνει επίσης πως το τηλεγράφημά του με προέλευση τη Μόσχα συντάχθηκε βάσει του νόμου που περιορίζει την κάλυψη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ο Νταρτσίεφ δήλωσε επίσης πως η επιρροή των ΗΠΑ στην Ουκρανία έχει αυξηθεί σε σημείο που «οι Αμερικανοί καθίστανται ολοένα και περισσότερο άμεσο μέρος στη σύγκρουση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή