ΗΠΑ: «Πέρασε» το νομοσχέδιο Μπάιντεν για το κλίμα και την υγεία

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 07:22
UPD:07:23
EPA/RONEN ZVULUN / POOL
A- A A+

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την Παρασκευή οριστικά το σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις που ήθελε ο Τζο Μπάιντεν στους τομείς του κλίματος και της υγείας, προσφέροντας μείζονα πολιτική νίκη στον Δημοκρατικό πρόεδρο, ενώ απομένει διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες ώσπου να διεξαχθούν οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές.

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται το σημαντικότερο που έχει καταρτιστεί ποτέ στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θεωρείται πως θα βάλει τη χώρα στον σωστό δρόμο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πέραν αυτού, θα επιτρέψει να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων.

Χάρη στην οριακή πλειοψηφία τους, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασαν το σχέδιο νόμου αυτό, που προβλέπει δημόσιες επενδύσεις 430 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την έγκρισή του από τη Γερουσία προ ημερών. Το κείμενο, που θεωρείται ότι θα βάλει τις ΗΠΑ στον σωστό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους τους ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μένει πλέον μόνο να επικυρωθεί από τον Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι θα επικυρώσει το σχέδιο νόμου την επόμενη εβδομάδα. Η οριστική έγκρισή του από το Κογκρέσο αποτελεί πολιτική νίκη που ήθελε διακαώς ο κ. Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. «Σχεδιάζω να υπογράψω» το κείμενο «την επόμενη εβδομάδα», ενώ «την 6η Σεπτεμβρίου θα οργανώσουμε γιορτή στον Λευκό Οίκο για να τιμήσουμε αυτό το ιστορικό νομοθέτημα», ανέφερε ο Μπάιντεν μέσω Twitter.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου την Πέμπτη υποστήριξαν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα για τον Μπάιντεν και ένδειξη της αποφασιστικότητάς του να υλοποιήσει αυτό που χαρακτηριζόταν μια φιλόδοξη οικονομική ατζέντα σε ένα σκληρό πολιτικό περιβάλλον, παρά τις πολυάριθμες αποτυχίες στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασαν επίσης τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του προέδρου ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

«[Ο Μπάιντεν] έχει μακρά ιστορία ως κάποιος που χτυπήθηκε, αλλά μόλις σηκώθηκε έμεινε εκεί. Και αυτό έγινε εδώ. Και αυτό είναι ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να δει η χώρα», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ένας άλλος πρόσθεσε: «Αυτό είναι το όραμα Μπάιντεν. Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Μπάιντεν. . . Αυτό οφείλεται στην ηγεσία του προέδρου Μπάιντεν και γιατί χάραξε τον δρόμο για να γίνει αυτό».

Η τελική ψήφιση της εμβληματικής οικονομικής νομοθεσίας του Μπάιντεν επισκιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική πολιτική από την έρευνα του FBI στο σπίτι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, ως μέρος μιας έρευνας για τον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών από τον Λευκό Οίκο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή