«Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», αναφέρει στην τελευταία του τοποθέτηση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Μιλώντας σε ειδική τηλεοπτική δημοσιογραφική εκπομπή με τίτλο «Η Ανατολία ρωτάει» ο Χουλουσί Ακάρ κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα. «Υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα; Υπάρχει. Υπάρχει σίγουρα πρόβλημα, αλλά πάντα λέμε ότι στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και διάλογο, κύριε, ας καθίσουμε, ας μιλήσουμε».
«Και λέμε ότι παρ' όλες αυτές τις καλοπροαίρετες προσκλήσεις, τα καλέσματα και τις προσεγγίσεις, ειδικά παρ' όλα αυτά, κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα, 1 άτομο, 3 άτομα, 5 άτομα, κάποιοι πολιτικοί, συνεχίζουν τη δράση τους με προκλητικό τρόπο, με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αυξάνοντας τη ρητορική τους. Γιατί οι ενέργειες και οι συζητήσεις κατά της Τουρκίας στην εσωτερική πολιτική δήθεν κάτι τους φέρνουν. Και για δικό τους προσωπικό όφελος, συνεχίζουν να το κάνουν αυτό εις βάρος των δικαιωμάτων, του νόμου και της ειρήνης της χώρας τους και των πολιτών τους. Είναι σχεδόν σαν να ξυπνούν το πρωί και να λένε «Τι να πω εναντίον της Τουρκίας;», πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα προσκαλείται σε διάλογο με κάθε ευκαιρία.
«Δεν φοβόμαστε να πάμε στο τραπέζι γιατί είμαστε δυνατοί επειδή έχουμε δίκιο», υπογράμμισε κατηγορώντας την Αθήνα ότι οι δικές της διεκδικήσεις και οι συμμαχίες με ξένες χώρες είναι αυτές που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή. «Έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας», είπε χαρακτηριστικά αποδίδοντας στην Ελλάδα τη θεωρία του νεο-οθωμανισμού. «Έβγαλαν κάτι που λέγεται νεο-οθωμανισμός και το κατηγορούν. Κανένα από αυτά δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια, ειδικά αυτά τα τρίτα μέρη πρέπει να το δουν αυτό», είπε.
«Οι Έλληνες συνομιλητές μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουν πόσο οδυνηρό ήταν το τίμημα της περιπέτειας που αναλήφθηκε πριν από έναν αιώνα...Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία και να μην επιδιώκουμε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», πρόσθεσε επίσης αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφή.