Τη Δευτέρα αρχίζουν οι καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Αυτό αποφάσισαν τα μέλη της, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ασχολήθηκαν με θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Επίσης συμφωνήθηκε την Παρασκευή να καταρτιστεί η λίστα μαρτύρων, η οποία πάντως θα μείνει ανοιχτή έτσι ώστε, αν χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, να προστεθούν και νέα πρόσωπα.
Αποφασίστηκε επίσης οι κλήσεις πολιτικών προσώπων να πραγματοποιηθούν αφού προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα.
Μεταξύ των μαρτύρων που θα καλέσει η Εξεταστική, όπως δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος της Χρήστος Μαρκογιαννάκης όσο και τα μέλη της Πάνος Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ και Ντίνος Ρόβλιας από το ΠΑΣΟΚ, θα συμπεριλαμβάνονται τόσο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ όσο και ο συνεργάτης του Αρσένιος.
Επίσης ο κ. Μαρκογιάννακης απέστειλε αίτημα στον προϊστάμενο Εισαγγελέας Εφετών, Κυριάκο Καρούτσο με το οποίο ζητά να διαβιβάζεται άμεσα στην Επιτροπή κάθε νέο στοιχείο που θα προκύπτει από την εν εξελίξει δικαστική έρευνα, ακόμα και αν δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα.
Στην πρώτη συνεδρίαση σημειώθηκε αντιπαράθεση για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να υπάρχει προβολή των συνεδριάσεων μέσω του κλειστού κυκλώματος της Βουλής, το οποίο και απορρίφθηκε. Αποφασίστηκε ωστόσο να υπάρχει ροή πληροφόρησης, μέσω των πρακτικών των συνεδριάσεων, που θα δίνονται στους δημοσιογράφους ανά δύο ώρες.
«Προσπαθούν να αποφύγουν την αμεσότητα της εικόνας και αποφάσισαν να υπάρχει πρόσβαση των δημοσιογράφων στα πρακτικά» τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.
Διαφωνία ανέκυψε και σχετικά με τη χρονική περίοδο από την οποία πρέπει να ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης. Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να αρχίσει από το 1998, οπότε και υπεγράφησαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις από τους τότε υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, κυρίους Φωτιάδη και Δρυ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του δεν απέρριψαν την πρόταση, επέμειναν ωστόσο ότι το κέντρο βάρους πρέπει να πέσει μετά τον Μάρτιο του 2004 οπότε και συντελέστηκαν, όπως δήλωσε ο κ Ρόβλιας «τα 7 σκάνδαλα της Μονής Βατοπαιδίου, με τις χαριστικές πράξεις και αποφάσεις».
Στην έναρξη της συνεδρίασης διεξήχθη μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του προεδρείου.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που προτάθηκε από την κυβερνητική πλευρά πρόεδρος της Επιτροπής, έλαβε 12 υπέρ, 8 λευκά και δύο άκυρα ενώ απουσίαζε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μπόλαρης. Με το ίδιο αποτέλεσμα ορίστηκαν αντιπρόεδρος ο Νίκος Δένδιας και γραμματέας ο Λευτέρης Αυγενίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ