Μελόνι: Δεν είμαι φασίστρια, μου αρέσουν οι… Τόρις

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 08:53
UPD:08:58
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE
A- A A+

Οι θέσεις της είναι ακραίες και το κόμμα της προέρχεται από τους νοσταλγούς του δικτάτορα Μπενίτο Μουσσολίνι. Η ίδια υποστηρίζει ότι κινείται σε ένα «πολιτικά ναρκοθετημένο» τοπίο και πλέον έχει βάλει πλώρη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο λόγος για την Τζόρτζια Μελόνι που ηγείται του νεοφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Η Μελόνι κατάφερε το τελευταίο διάστημα να «κλέψει» μερίδιο της υποστήριξης των Ιταλών γλυκαίνοντας το λόγο της και τηρώντας χαμηλότερους τόνους, ειδικά όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει περίπου 24% στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που τη βάζει στην πορεία να ηγηθεί μιας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Στις τελευταίες της δηλώσεις μάλιστα συγκρίνει το κόμμα της με τους Τόρις της Βρετανίας, ενώ παράλληλα απορρίπτει  τους ισχυρισμούς ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματός της θα μπορούσε να προαναγγείλει φασιστική αναβίωση στην Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα της Μελόνι έχει επικριθεί για την προέλευσή του από το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI), το οποίο ιδρύθηκε από πρώην φασίστες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του. Το σύμβολο του κόμματος εξακολουθεί να περιέχει τη φλόγα του MSI και οι απόγονοι του Μουσολίνι είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος ως υποψήφιοι.

Την Τετάρτη, η Μελόνι αποφάσισε να τοποθετηθεί σχετικά με τον φασισμό. Οι διεθνείς προτάσεις ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της «αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή και διεθνή σταθερότητα» ήταν αβάσιμες, είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά.

«Επί χρόνια, είχα την τιμή να ηγούμαι του Ευρωπαϊκού Συντηρητικού Κόμματος», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «μοιράζεται αξίες και εμπειρίες με τους Βρετανούς Τόρις, τους Ρεπουμπλικανούς των ΗΠΑ και το ισραηλινό Λικούντ».

Τα Αδέλφια της Ιταλίας «καταδικάζουν απερίφραστα τον ναζισμό και τον κομμουνισμό» και «αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε αντιδημοκρατική παρέκκλιση», πρόσθεσε η Μελόνι. Η Δεξιά έστειλε τον φασισμό στην ιστορία πριν από δεκαετίες, ισχυρίστηκε, «καταδικάζοντας απερίφραστα την καταστολή της δημοκρατίας και τους άδοξους αντιεβραϊκούς νόμους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μελόνι προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις ιστορικές ρίζες του κόμματός της, υπενθυμίζει το Politico. Σε προηγούμενες συνεντεύξεις της έχει πει ότι δεν υπάρχει χώρος στο κόμμα της για φασιστική νοσταλγία. Στην αυτοβιογραφία της έγραψε επίσης ότι «δεν ανήκει στη λατρεία του φασισμού», στην πιο «ακραία» της δήλωσε στην προσπάθειά της να κρατήσει αποστάσεις από τον φασισμό.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή