Δεν τελειώσαμε με τον Τραμπ

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 07:19
UPD:07:20
REUTERS/CARLO ALLEGRI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Μωυσή Λίτση
[email protected]

 

Η έφοδος του FBI στην κατοικία του τέως Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα έφερε ξανά στην επικαιρότητα τον βαθύ διχασμό που συνεχίζει να ταλανίζει τις ΗΠΑ.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση στο ερώτημα τι αφορούσε η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Τις κούτες που πήρε μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021; Τις ευθύνες του για την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο; Τις υποθέσεις οικονομικής απάτης για τις οποίες διενεργείται έρευνα σε βάρος του Trump Organization, του επιχειρηματικού ομίλου του, στη Νέα Υόρκη;

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI, αλλά και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρνήθηκαν να σχολιάσουν το τι ενδεχομένως έψαχναν 30 πάνοπλοι ομοσπονδιακοί στην κατοικία ενός πρώην προέδρου.

Λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε η έρευνα, οπαδοί του κ. Τραμπ συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πολυτελή κατοικία του για να εκφράσουν την οργή τους. Πολλοί κράταγαν πλακάτ με το σύνθημα «Ο Μπάιντεν δεν είναι δικός μου πρόεδρος», υπενθυμίζοντας για νιοστή φορά πως, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν πεπεισμένοι πως η έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 ήταν αποτέλεσμα «κλοπής».

«Αυτά γίνονται σε μια χώρα σε εμφύλιο πόλεμο» ξεσπάθωσε η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βουλευτής που εκπροσωπεί την Τζόρτζια, γνωστή για τις φραστικές ακρότητές της, αξιώνοντας -μεταξύ άλλων- να διαλυθεί το FBI.

Όσο θα πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος το 2024, με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να δυσκολεύεται να απαλλαγεί από τον «τραμπισμό» και τη ροπή προς φασίζουσες τάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή