Ιταλία: Προς δημιουργία τρίτου κεντρώου πόλου- Είναι βιώσιμος;

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 12:47
UPD:15:15
EPA/Roberto Monaldo/LaPresse / POOL
A- A A+

Καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις ιταλικές εκλογές, στη χώρα γίνονται ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός τρίτου, κεντρώου πόλου, μιας ομάδας κεντρώων που θα μπορούσαν να συνασπιστούν για να προσφέρουν στους ψηφοφόρους μια τρίτη επιλογή.

Σχολιάζοντας σχετικά ο πρόεδρος του κόμματος Αzione Κάρλο Καλέντα δήλωσε σήμερα το πρωί πως, «σε ό,τι αφορά τα βασικά θέματα, η σχετική συμφωνία με τον αρχηγό του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, τον Ματέο Ρέντσι, έχει ήδη επιτευχθεί».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Καλέντα ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την εκλογική συμφωνία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, υποστηρίζοντας ότι η κίνησή του αυτή οφείλεται στο γεογνός ότι οι «δημοκρατικοί» αποφάσισαν να συμμαχήσουν και με δυνάμεις, όπως την Ιταλική Αριστερά, οι οποίες τάσσονται ξεκάθαρα κατά της «ατζέντας» της κυβέρνησης Ντράγκι.

Αυτή η εξέλιξη ακούγεται περίπλοκη, σχολιάζει η Μαρία Ταντεο του Bloomberg. «Είναι επίσης αναποτελεσματική», συμπληρώνει για να εξηγήσει πως όσο περισσότερες διασπάσεις υπάρχουν μεταξύ των κεντροαριστερών δυνάμεων, τόσο το καλύτερο είναι για τη Μελόνι.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα έχει παρόμοιο με ποσοστό με αυτό των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι. Αλλά η Μελόνι έχει έναν βιώσιμο -αν και αμφιλεγόμενο- συνασπισμό. Η κεντροαριστερά δεν έχει μια συμμαχία ικανή να νικήσει αυτή στα δεξιά με επικεφαλής την Μελόνι. Οι αριθμοί τους απλά δεν αθροίζονται», σχολιάζει. 

«Οι λίγες εβδομάδες που απομένουν πριν από τις εκλογές είναι δραστήριες στην ιταλική πολιτική σκηνή. Και όλα μπορούν να συμβούν. Αλλά υπάρχει τώρα μεγαλύτερη πιθανότητα μια δεξιά κυβέρνηση να κρατά τα κλειδιά του Palazzo Chigi, το σπίτι του πρωθυπουργού, το φθινόπωρο. Ο Λέτα και το Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα του δεν πρέπει να χάνουν χρόνο κυνηγώντας το φάντασμα του Ντράγκι», καταλήγει η ίδια. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή