Συνεχείς ανατροπές

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 07:07
UPD:07:07
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

 

Η θερινή ραστώνη στο ζενίθ της και να μην μπορείς να απολαύσεις τον Αύγουστο, αναλογιζόμενος τη χειμερινή «καταιγίδα» που έρχεται. Πόσο προγραμματισμένος μπορείς να γίνεις μέσα στην άκρα αβεβαιότητα; Όταν τα μοντέλα της οικονομίας τείνουν να ανατραπούν, η πρόβλεψη χάνει τη σημασία της. Και οι προειδοποιήσεις έρχονται από όλες τις πλευρές. Η SAXO BANK κρούει τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βρετανία, σημειώνοντας ότι η πολιτική αστάθεια, οι διακοπές του εμπορίου, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός στα ύψη απειλούν να τη μετατρέψουν σε αναδυόμενη οικονομία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε πρόσφατα ότι η βρετανική οικονομία θα εισέλθει στην πιο παρατεταμένη ύφεση από το 2008 στο τέταρτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 2,1% και με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 13% έως τα τέλη του έτους. Με κανένα φως στον ορίζοντα, καθότι το ΑΕΠ θα παραμένει 1,75% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα στα μέσα του 2025, καθώς οι τιμές ενέργειας προβλέπεται να αυξηθούν επιπλέον 70% το φθινόπωρο.

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται και στην Ασία, με την HSBC να προειδοποιεί ότι οι κορυφαίοι εξαγωγείς θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις, αφού η ζήτηση από μεγάλες αγορές, όπως ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, θα επιβραδυνθεί τους επόμενους
μήνες. Και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, αναμένεται να «κάψει» 265 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τo Institute for Employment Research (IAB).

Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ και τα οποία δεν πρόκειται να προσφέρουν ουσιαστική ανάσα, που σημαίνει ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα συνεχιστούν δυναμικά και όχι μόνο από τη Fed.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οικονομολόγοι προειδοποιούν τους επενδυτές να μην περιμένουν ράλι σε μετοχές και ομόλογα. Την ίδια ώρα, η γεωπολιτική ένταση στο ζενίθ της, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες «καίνε» τα πάντα στο πέρασμά τους και ο Αύγουστος καλά κρατεί...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή