Σημεία για αποσαφήνιση στη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ, λέει ο ΥΠΕΞ του Ιράκ

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 12:06
A- A A+

Σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν υπάρχουν ακόμη στη διμερή συμφωνία Ιράκ-ΗΠΑ για την παρουσία του αμερικανικού στρατού στο ιρακινό έδαφος, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι.

«Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ορισμένα σημεία, όπως αυτό της νομικής δικαιοδοσίας, δηλαδή ότι οι αμερικανικοί νόμοι θα ισχύουν στις στρατιωτικές βάσεις τους και όχι στους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά ο Ζεμπάρι.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να συλλαμβάνουν Ιρακινούς και να τους κλείνουν στις φυλακές τους. Αυτή η αρμοδιότητα θα πρέπει να περιέλθει στα δικά μας δικαστήρια», πρόσθεσε.

«Επίσης η κυριαρχία της χώρας διακυβεύεται σε ορισμένους τομείς όπως ο εναέριος χώρος, τον οποίο προς το παρόν ελέγχουν οι Αμερικανοί», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ.

Η διμερής συμφωνία, που ονομάζεται Sofa (Status of forces agreement), έχει στόχο να ορίσει ένα νομικό πλαίσιο στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2008, όταν λήγει η εντολή του ΟΗΕ.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία «θα προσπαθήσουμε να απευθύνουμε νέα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση... Για να πούμε την αλήθεια, η αποχώρηση (των αμερικανικών στρατευμάτων) τώρα θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την οικονομία μας», υπογράμμισε ο Ζεμπάρι.

«Τουλάχιστον μέχρι το 2011, θα έχουμε την ανάγκη της υποστήριξης και της εκπαίδευσης των Αμερικανών», συμπλήρωσε.

Στη συνέντευξή του ο Ζεμπάρι ανέφερε πως μίλησε με τους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο - Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέϊν - και τον διαβεβαίωσαν πως «οι βασικοί άξονες της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ δεν θα αλλάξουν».

«Θα θυμόμαστε τον πρόεδρο Μπους ως τον άνθρωπο που μας επέτρεψε να αποκτήσουμε δημοκρατία», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή