Πολιτικοί τριγμοί από το «νόμιμο λάθος» των υποκλοπών

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 12:56
UPD:14:52
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η επιστροφή στα βουλευτικά έδρανα επισπεύδεται. 

A- A A+

Αναταραχή στην πολιτική σκηνή της χώρας επικρατεί στον απόηχο των αποκάλυψεων για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και τα όσα έχουν έρθει στο φως για τη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Predator. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο πως δεν θα μείνει καμία σκιά στην υπόθεση και δεσμεύεται για θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις υπηρεσίες πληροοφοριών. Ωστόσο δεν έχει απαντήσει στο πιο κρίσιμο ερώτημα: Ποιος έδωσε την εντολή για την επισύνδεση που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «νόμιμη, αλλά λάθος». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί έτσι σε παραίτηση τον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ζητεί να αποκαλυφθεί το γιατί παγιδεύτηκε το κινητό του τηλέφωνο. 

Παρέμβαση στην υπόθεση είχαμε και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ζήτησε την άμεση και πλήρη διαλεύκανσή της. Στην ανακοίνωσή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζει μεταξύ άλλων πως «η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας, συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις. Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας». 

Υπό τις συνθήκες αυτές επισπεύδεται η επιστροφή των βουλευτών στα έδρανα. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει εκτάκτως η Ολομέλεια, που έχει κλείσει για θερινές διακοπές,  προκειμένου να διεξαχθεί έκτακτη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έγινε εν μέρει δεκτό και η Βουλή θα ανοίξει στις 22 Αυγούστου. 

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση αυτή, η κυβέρνηση είναι συνεπής στη γραμμή και στην τακτική να γίνει ό,τι πρέπει, προκειμένου να πάρουμε όλοι τις απαντήσεις. Να μην μείνει καμία σκιά. Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Να υπάρξουν απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που προκύπτουν και για τον κ. Ανδρουλάκη και για τον πολιτικό κόσμο συνολικά. Οι απαντήσεις αυτές, εξαιτίας του χαρακτήρα του θέματος, δεν μπορεί, παρά να γίνουν με θεσμικό τρόπο» είπε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου δεν είχαν λάβει ενημέρωση για την παρακολούθηση σε κανένα στάδιο και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί ούτε το predator, ούτε κανένα από αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά και ως εκ τούτου οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας  δεν το χρησιμοποιούν. 

Σιγήν ιχθύος τηρούν εν τω μεταξύ για το θέμα οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, με την αμηχανία να είναι εμφανής όχι μόνο στην «Καραμανλική» και «Σαμαρική» πτέρυγα, αλλά και μεταξύ των «Μητσοτακικών»  στελεχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση έχει πλέον χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση και δεν μπορεί να σταθεί ούτε στιγμή. «Ο κ. Μητσοτάκης, με το χθεσινό του διάγγελμα, αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά ψεύτης αλλά και επικίνδυνος για τη Δημοκρατία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος«Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί ούτε μια στιγμή παραπάνω σε αυτήν τη χώρα», συμπλήρωσε. 

To ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, δια στόματος του εκπροσώπου του, Δημήτρη Μάντζου, εξαπέλυσε σήμερα νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νόμιμο λάθος, αλλά με αντισυνταγματική επιλογή. 

Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών αναμένονται ραγδαίες, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί ομόφωνα η διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να υποβάλει αίτημα για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής ή ακόμη και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή