Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Στη σκιά των παραιτήσεων και των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών βρίσκεται η πολιτική ζωή της χώρας. Αύριο θα υπάρξει δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης σφυροκοπούν την κυβέρνηση και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τους έντονους κραδασμούς που προκάλεσαν οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή που αναζητά εναγωνίως πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να γεμίσει το «καλάθι» της ΔΕΘ, καθώς το κύμα ακρίβειας απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική κατάσταση για το κυβερνών κόμμα, που καλείται να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έχουν τεθεί στην πολιτική σκηνή. Με τις τελευταίες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη να δημιουργούν ένα αγεφύρωτο ρήγμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων.
Να σημειωθεί πως οι τελευταίες εξελίξεις αναζωπύρωσαν και την εκλογολογία, με κυβερνητικές πηγές να επιχειρούν να κλείσουν την σχετική συζήτηση. Ωστόσο η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να εντείνει την πίεση με το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί μετά την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή».
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, ενώ δρομολογείται μια ακόμα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία αναμένεται να κληθεί εκ νέου ο μέχρι προσφάτως διοικητής της ΕΥΠ. Πάντως στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Κοντολέων - σύμφωνα με πληροφορίες καθώς η επιτροπή συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών- δεν είχε κάνει αναφορά στα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Τώρα το Κίνημα Αλλαγής ζητά οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Κοντολέων και ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη εβδομάδα και «να πουν όλη την αλήθεια».
Κυβέρνηση: Πώς απαντά στα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης
Πολιτική επίθεση από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει αύριο δήλωση για το θέμα. Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς εκτιμήθηκε πως θα ήταν μεγάλο το διάστημα μέχρι να συνεδριάσουν οι επιτροπές της Βουλής και θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα τοποθέτηση για ένα θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή.
Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που τονίζεται είναι πως όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, την Πέμπτη, για λανθασμένους χειρισμούς σε περίπτωση «νόμιμης επισύνδεσης» που διενεργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Παράλληλα επισημαίνεται πως «οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε».
Το επόμενο διάστημα θα φανεί ποιες άλλες κινήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις φωτιές, που έχουν ανάψει οι πρόσφατες ανακοινώσεις. Σενάρια για έναν ανασχηματισμό σε επόμενη φάση - σε μια προσπάθεια να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης- παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου.
ΣΥΡΙΖΑ: Αυτονόητη η Εξεταστική - Δέσμευση για Προανακριτική
Για ελληνικό Watergate που έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός «είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator». Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως «το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα, είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη;».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει». Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως είναι αυτονόητη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή.
Παράλληλα σε ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται πως «δεσμευόμαστε και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία» και για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνση της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Κίνημα Αλλαγής: Επικίνδυνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Στο χειρότερο σημείο είναι οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την κυβέρνηση, ενώ μιλά για «άθλια προπαγάνδα σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών». Ειδικότερα επισημαίνεται πως «ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η Κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους».
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως έγινε προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά και συγκεκριμένα από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Ανδρουλάκη, η οποία ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα. Και το ερώτημα είναι σε περίπτωση που οι επόμενες κάλπες δεν δώσουν αυτοδυναμία πως θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, όταν το Κίνημα Αλλαγής μιλά για πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού.