Ακριβό μου πετρέλαιο

Σάββατο, 06 Αυγούστου 2022 07:00
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Μωυσή Λίτση
[email protected]

 

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ εβδομάδα, οι έξι μεγάλοι πολυεθνικοί κολοσσοί του πετρελαίου - ExxonMobil - Chevron, Shell, BP, TotalEnergies και Eni- ανακοίνωσαν συνδυαστικά κέρδη άνω των 64 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο μόνο. Ακόμη και οι μικρότερες αμερικανικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις, όπως η Valero, Phillips 66 και Hess ανακοίνωσαν και αυτές, συνδυαστικά, κέρδη το προαναφερθέν τρίμηνο 8,62 δισ. δολάρια.

ΜΕ ΔΥΟ λόγια οι εννιά αυτές εταιρείες ανακοίνωσαν κέρδη άνω των 72 δισ. δολαρίων σε τρεις μόνο μήνες. Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Συμβούλιο Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων (Natural Resources Defense Council-NRDC), που παρακολουθεί την κερδοφορία των 15 μεγαλύτερων επιχειρήσεων πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ, τα κέρδη των πολυεθνικών του πετρελαίου αυξήθηκαν 242% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η EXXONMOBIL, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το δεύτερο τρίμηνο κέρδη 17,9 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 226% σε σχέση με πέρυσι. Η Chevron ανακοίνωσε κέρδη 11,62 δισ. δολάρια, αύξηση 277%.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΉ Shell κατέγραψε κέρδη το δεύτερο τρίμηνο 17,85 δισ. δολάρια, αύξηση 107% σε σχέση με πέρυσι, η ιταλική Eni 3,88 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά σχεδόν 1 δισ. δολάρια. Η γαλλική TotalEnergies κέρδη ρεκόρ 9,8 δισ. δολαρίων, σχεδόν τρεις φορές επάνω σε σχέση με πέρυσι.

ΑΞΊΖΕΙ να σημειωθεί πως παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το πετρέλαιο ρέει κανονικά, σε αντίθεση για παράδειγμα με άλλες εποχές πετρελαϊκών κρίσεων, όπως το 1973 και το 1979. Στην πρώτη περίπτωση όντως ο ΟΠΕΚ (βλέπε Σαουδική Αραβία) έκλεισε τη στρόφιγγα σε αντίποινα για τη στήριξη της Δύσης στο Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Στη δεύτερη η ανατροπή του σάχη στο Ιράν, προκάλεσε κοινωνικοπολιτική αναστάτωση σε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Τώρα;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή