Το απρόβλεπτο στην πολιτική

Σάββατο, 06 Αυγούστου 2022 07:00
UPD:07:07
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Αθανάσιου Αδαμόπουλου
[email protected]

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς τον απρόβλεπτο παράγοντα. Καλύτερη υπενθύμιση δεν θα μπορούσε να υπάρξει από τη χθεσινή διπλή παραίτηση στου Μαξίμου και στην ΕΥΠ με αφορμή τις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις πολιτικών. Σε μια περίοδο που κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κυρίως πολίτες «φεύγουν» για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, σχετικά πιο ήρεμοι μετά την καταιγίδα των προηγούμενων μηνών και με τον πρωθυπουργό να έχει παγώσει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, ήρθε η υπόθεση των παρακολουθήσεων να ταράξει τα ήρεμα νερά.

Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΉ αγορά -πρώτη- έσπευσε να προκαταβάλει, όπως συνηθίζει, τις εξελίξεις, ερμηνεύοντας την πολιτική αναταραχή που δημιουργήθηκε ως προάγγελο πρόωρων εκλογών, με τον γενικό δείκτη του Χ.Α. να υποχωρεί κατά 2,11%. Η κεφαλαιαγορά αντιδρά αρνητικά σε περιόδους πολιτικών αναταράξεων, καθώς η παγκόσμια ιστορία δείχνει πως σε ανάλογες υποθέσεις, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν είτε σε παραίτηση είτε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η αντιπολίτευση, με τη σειρά της, κλιμακώνει τις αντιδράσεις και τις πιέσεις προς την κυβέρνηση σε μια περίοδο που το Μαξίμου προσπαθεί αφενός να βρει τρόπους και πόρους για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα ενεργειακής κρίσης που έρχεται το φθινόπωρο και αφετέρου να διαχειριστεί τον νέο γύρο προκλήσεων από την Τουρκία.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΌ θερμόμετρο ανέβηκε ξανά στα ύψη αυγουστιάτικα και όπως φαίνεται επαναφέρει τον πολιτικό «καύσωνα» στη χώρα. Ξαφνικά, η φετινή ΔΕΘ απέκτησε μεγαλύτερη σημασία. Οι ημέρες που απομένουν μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου θα είναι γεμάτες ένταση και ειδήσεις. Ας ελπίσουμε ότι αυτές δεν θα κρύβουν άλλα απρόβλεπτα και πως η υπόθεση θα διαλευκανθεί άμεσα και θα παρθούν οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις ώστε να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή