Ο άνθρωπος που πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα - Σχεδόν

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 12:08
UPD:13:24
BBC Reel
A- A A+

 

 

Ο Σότζι Μοριμότο προσφέρει μία πολύ ασυνήθιστη υπηρεσία στους πελάτες του στο Τόκιο. Τον προσλαμβάνουν για να παρευρεθεί κάπου και να μην κάνει απολύτως τίποτα.

Έστησε μία ολόκληρη καριέρα που του επιτρέπει να ζει μία άνετη ζωή, ενοικιάζοντας τον εαυτό του σε ανθρώπους που πολύ απλά δεν θέλουν να είναι σε συγκεκριμένους χώρους μόνοι. Ο Σότζι ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση, δεν είναι διατεθειμένος να βοηθήσει σε κάποια δουλειά, να χορέψει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από το να φάει - αν για παράδειγμα τον έχουν ενοικιάσει για συνοδεία σε εστιατόριο ή να δει μία ταινία, αν κληθεί να βρεθεί σε κινηματογράφο.

Λαμβάνει αμοιβή 85 δολαρίων  για την παρουσία του στις διάφορες εκδηλώσεις, ενώ ο ενδιαφερόμενος πρέπει επίσης να πληρώσει τη μετακίνησή του ή όποια άλλα έξοδα αναγκαστεί να κάνει κατά την παροχή των υπηρεσιών του. 

Ένα μικρό ταχυφαγείο που είχε μόλις ανοίξει  στην ιαπωνική πρωτεύουσα τον προσέλαβε για να έρθει να φάει σε αυτό, αφού αδυνατούσε να προσελκύσει τον όποιο πραγματικό πελάτη. Ένας μοναχικός νεαρός που είχε αποφασίσει να φύγει από το Τόκιο τον προσέλαβε για να... τον αποχαιρετίσει στον σταθμό του τρένου, αφού δεν υπήρχε κανείς άλλος να του πει αντίο. Οι περισσότεροι ζητόυν τις υπηρεσίες τους για να βρεθούν σε εστιατόρια, σινεμά, πάρτι, εκδηλώσεις, στα οποία δεν θέλουν να εμφανιστούν μόνοι. 

Στη σημερινή κοινωνία αισθανόμαστε την πίεση να κάνουμε πάντα κάτι παραγωγικό ή «χρήσιμο» προκειμένου να αποδείξουμε την αξία μας. Αυτή τη στάση θέλει να αμφισβητήσει ο Σότζι δείχνοντας ότι και το να μην κάνεις τίποτα, αλλά απλώς να είσαι εκεί για ανθρώπους που το ζητούν, έχει τη δική του αξία.

Δείτε το σχετικό βίντεο του BBC Reel. 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή