Κερδίζοντας λίγο χρόνο

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 07:00
UPD:07:14
REUTERS/PAVEL MIKHEYEV
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

 

Oι κορυφαίες δυνάμεις του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκονται υπ’ ατμόν για να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου τους, εάν ο κόσμος βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση εφοδιασμού τον χειμώνα. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι δύο κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί, σύμφωνα με πηγές, μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας).

Στάση αναμονής; Αυτό είναι κάτι εύλογο, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη ενεργειακή εξίσωση που καλείται να λύσει η παγκόσμια οικονομία τους επόμενους μήνες. Όμως, όταν ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφασή του να αυξήσει την
παραγωγή μόλις κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, έσπασε ένα ταμπού κάνοντας μία σπάνια αναφορά στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητά του. Το ανακοινωθέν έκανε λόγο για «άκρως περιορισμένη διαθεσιμότητα» πλεονάζουσας δυναμικότητας, που σημαίνει ότι τα περιθώριά του για παρεμβάσεις στην αγορά αρχίζουν να στενεύουν. Σημαίνει επίσης ότι χρειάστηκε να κρατήσει τα αποθέματά του για «σοβαρή διακοπή της προσφοράς».

Με μία πρώτη ανάγνωση, αυτό μεταφράζεται σε παραδοχή ότι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του ΟΠΕΚ, το Ριάντ, δεν έχει πλέον πολλά περιθώρια για να αυξήσει την παραγωγή του, κάτι που είχε αναφέρει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Πόσο πειστικό μπορεί να γίνει, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Κατά πρώτον, ο ΟΠΕΚ+ πιστοποιεί αυτό που είναι πλέον «κοινό μυστικό» σε όλους, ότι ο επικείμενος χειμώνας θα φέρει σοβαρή ενεργειακή κρίση, οπότε ο οργανισμός κρατά τις δυνάμεις του για μελλοντική παρέμβαση, και κατά δεύτερον, η Σαουδική Αραβία κρατά «ευαίσθητες» ισορροπίες ανάμεσα σε αντικρουόμενα στρατόπεδα. Προς το παρόν τα κατάφερε, ανεξαρτήτως από τις επιταγές της Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει πολλές χώρες, όπως Ρωσία, Ιράν, Βενεζουέλα, οι οποίες παρότι αντιδρούν συναίνεσαν. Το Ριάντ κέρδισε απλώς χρόνο, τα δύσκολα είναι μπροστά του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή