Winter is coming…

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 07:13
UPD:07:14
REUTERS/COSTAS BALTAS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Για έναν χειμώνα πολλαπλών ανοιχτών μετώπων καλείται να προετοιμαστεί η κυβέρνηση, καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία και προβλέπεται μια ανηφορική πορεία στο ενεργειακό. Προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι δύσκολο να γίνουν με τα μέτρα στήριξης να γράφονται και να ξαναγράφονται, καθώς το ράλι ανατιμήσεων απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, η καλή πορεία του τουρισμού και τα αυξημένα έσοδα δίνουν μια ανάσα αισιοδοξίας, ωστόσο είναι εμφανές πως αυτό δεν αρκεί και απαιτείται να γίνει σωστή προετοιμασία για να αποφευχθεί μια οικονομική «βαρυχειμωνιά». Το βάρος πρέπει να πέσει πρωτίστως στην αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας και απαιτείται να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα βέβαια, η κυβέρνηση καλείται στη ΔΕΘ να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων, το οποίο θα φτάνει μέχρι την επόμενη άνοιξη, καθώς δεν φαίνεται τώρα κοντά φως στο τούνελ. Είναι εμφανές πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται «σωσίβιο» απέναντι στο κύμα των αυξήσεων, το οποίο ξεκινά από την ενέργεια και μετακυλίεται σε μια σειρά βασικών αγαθών.

Πρόκειται βέβαια για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας καθώς ναι μεν απαιτούνται γενναία μέτρα στήριξης, αλλά δεν πρέπει να τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική προσπάθεια όλων των προηγούμενων ετών και να ξεχαστεί η μνημονιακή περιπέτεια. Παρά το ότι το 2023 θα είναι χρονιά εκλογών, δεν υπάρχουν περιθώρια για μια πλειοδοσία υποσχέσεων στην πολιτική σκηνή και τα όποια μέτρα πρέπει να είναι κοστολογημένα. Και αυτό είναι κάτι που οφείλουν να λάβουν υπόψη το επόμενο διάστημα τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν αποτελεί μυστικό πως η οικονομία θα αποτελέσει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης των πολιτικών μονομάχων στον δρόμο προς τις κάλπες. Ωστόσο, είναι μια ευκαιρία να υπάρξει ουσιαστική ανταλλαγή επιχειρημάτων και πραγματική σύγκριση των προγραμμάτων, καθώς οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Ο χειμώνας έρχεται και όπως φαίνεται θα είναι δύσκολος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή