Μειώθηκε στο 5% το προβάδισμα Ομπάμα

Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2008 12:38
A- A A+

Στο 5% μειώθηκε το προβάδισμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζον Μακέιν, τρεις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καθημερινής δημοσκόπησης των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα Σάββατο, ο Ομπάμα προηγείται του Μακέιν με 49% έναντι 44% μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων, ποσοστό μειωμένο από το 7% της διαφοράς που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα. Η τηλεφωνική έρευνα σε δείγμα 1.201 ψηφοφόρων έχει ποσοστό σφάλματος ±2,9%.

Ο Μακέιν μείωσε τη διαφορά του με τον Ομπάμα μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων από το 15% στο 6%, και μεταξύ των γυναικών από το 9% στο 4% μέσα σε μία ημέρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μακέιν κατέγραψε ορισμένα κέρδη», σχολίασε ο δημοσκόπος Τζον Ζόγκμπι. «Είναι όμως αρκετά για να υποβάλλουμε σε ερώτημα εάν ο ΜακΚέην μεταβάλλει την κατάσταση;» συμπλήρωσε.

Το ποσοστό υποστήριξης προς τον Ομπάμα μειώθηκε κάτω του 50%, μετά από δύο συνεχείς ημέρες. Το ποσοστό του Μακέιν δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 45% στις τρεις εβδομάδες της δημοσκόπησης.

Ο Ομπάμα προηγείται του Μακέιν σε κάθε εθνικής εμβέλειας δημοσκόπηση από το Σεπτέμβριο, κι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος βρίσκεται πίσω σε πολλές κρίσιμες πολιτείες, περιλαμβανομένων του Οχάιο, της Φλόριντα και της Πενσυλβάνια.

Ωστόσο ο Μακέινν και τα στελέχη της εκστρατείας του υποστηρίζουν ότι αναστρέφουν το κλίμα. Μάλιστα, ο γερουσιαστής από την Αριζόνα επιστράτευσε και τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, ¶ρνολντ Σβαρτσενέγκερ, για τη μάχη στο Οχάιο. «Είμαστε μια-δύο μονάδες πίσω. Αλλά ο ¶ρνολντ το είπε με τον καλύτερο τρόπο: ο Μακ επέστρεψε», δήλωσε.

Η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι ο Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα 8 μονάδων μεταξύ των καθολικών ψηφοφόρων και 6 μονάδων μεταξύ των ανδρών. Ο ΜακΚέην έχει χαμηλό ποσοστό μεταξύ των ισπανόφωνων, με μόλις 26%.

Ο Ομπάμα εξακολουθεί να διαπερνά περισσότερο τις κομματικές και ιδεολογικές γραμμές, συγκεντρώνοντας 19% των αυτοπροσδιοριζομένων ως συντηρητικών. Αντίθετα, ο ΜακΚέην συγκεντρώνει μόλις το 6% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου των λεγόμενων φιλελεύθερων.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέηντερ συγκεντρώνει ποσοστό 2% και ο Μπομπ Μπαρ 1%, ενώ 2% των ψηφοφόρων εξακολουθεί να δηλώνει αναποφάσιστο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή