Για πρώτη φορά μετά 40 χρόνια, η ΝΑSΑ θα κατασκευάσει ξανά ρομπότ για τη Σελήνη, αυτή τη φορά για λογαριασμό βρετανικής ιδιωτικής εταιρείας.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πως συνήψε συμβόλαιο με βρετανούς επιχειρηματίες για να κατασκευάσει ένα ρομπότ, με δυνατότητα να κινείται πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης, 40 χρόνια μετά την κατάκτηση του γήινου δορυφόρου από τους αμερικανούς αστροναύτες.
Μέχρι σήμερα ήταν η ΝΑSΑ εκείνη που παρήγγελνε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να της κατασκευάσουν μηχανήματα και εξοπλισμό για τα διαστημικά της προγράμματα. Οι ρόλοι όμως αυτή τη φορά αντιστράφησαν, στην περιπτωσης της συνεργασίας με την Odyssey Moon, βρετανική εταιρεία με έδρα το ¶ιλ ντε Μαν, στη δυτική Αγγλία, η οποία στοχεύει ν’αναπτύξει τον διαστημικό τουρισμό.
Πρόκειται για μία «λογική εξέλιξη» στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας, τόνισε αυτήν την εβδομάδα ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου της ΝΑSΑ Πιτ Ουόρντεν.
Κατά τον ίδιον, η προοπτική ανάπτυξης επιστημονικού εξοπλισμού κι η εξερεύνηση της Σελήνης συνάδουν με τα ήδη εξελισσόμενα προγράμματα για την κατασκευή υλικών για τους ιδιωτικούς δορυφόρους που τίθενται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η Odyssey Moon, η οποία ιδρύθηκε προ 4ετίας, είναι μία από τις επιχειρήσεις που διαγωνίζονται για να κερδίσουν το έπαθλο των 30 εκατ. Δολαρίων, που έχει αθλοθετήσει το ίδρυμα XPrize, και το οποίο χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων κι από τον ιντερνετικό γίγαντα Google, και το οποίο από το 2007 έχει προκαλέσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να «ξανακατακτήσουν την Σελήνη», ανοίγοντάς την στους επίδοξους τουρίστες του διαστήματος.
«Ο κόσμος δεν έχει ακόμη διανοηθεί τις δυνατότητες που προσφέρει η Σελήνη. Η Σελήνη είναι η όγδοη ήπειρος και θα πρέπει να την εξερευνήσουμε με υπεύθυνο τρόπο. Θέλουμε να κερδίσουμε το βραβείο του Google, κι εάν τα καταφέρουμε, θα είναι υπέροχο. Εμείς όμως, πάση θυσία, θα πάμε στη Σελήνη», είχε τονίσει ο διευθυντής της Odyssey Moon Ραμίν Χάντεμ, κατά την παρουσίαση των σχεδίων της στο κοινό.