ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έτσι θα βγούμε από την κρίση. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αποσόβηση κοινωνικών ανατροπών".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μικρές -οικογενειακού χαρακτήρα- επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα προσωπικό είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εκείνες που αντιμετωπίζουν ή αναμένεται να παρουσιάσουν οικονομικό πρόβλημα με μείωση τζίρου και πωλήσεων, καθώς η τελική ζήτηση (κατανάλωση) για αγαθά και υπηρεσίες μειώνεται εξαιτίας της προϊούσας οικονομικής κρίσης στη χώρα μας".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Ρευστό από τις τράπεζες για την ομαλοποίηση της αγοράς. Κινητήριος δύναμη τα 28 δισ. ευρώ και η επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ελπίδα για τη διατήρηση των ομαλών ρυθμών χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτελεί η επιτυχής υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και οι μειώσεις των βασικών επιτοκίων στις οποίες προχωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Μείωση φόρων έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Θα την ανακοινώσει μόλις πάρει "πράσινο φως" από τις Βρυξέλλες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση πιεζόμενη από την οικονομική κρίση και τις εσωκομματικές τριβές προετοιμάζει τη μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική. Περιμένει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα".
ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Παροχές - ανάσα στους μικρομεσαίους. ¶τοκα δάνεια, ενέσεις ρευστότητας, σε εμπόρους και βιοτέχνες. Αποκλειστικό: για πρώτη φορά εγγυήσεις σε επιχειρήσεις που ασφυκτιούν".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "όπως δηλώνει αποκλειστικά στη "ΒτΚ" ο υπουργός Χρήστος Φώλιας, ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) το οποίο για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε θα προχωρήσει ακόμη και στη χορήγηση επιδοτούμενων δανείων. Η επιδότηση, κατά πληροφορίες μας, θα φθάνει και τις 6 μονάδες, καθιστώντας ουσιαστικά τα δάνεια άτοκα".
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Εφιάλτης ανεργίας για 330.000 εργαζόμενους. Τουρισμός, Τράπεζες, ναυτιλία, κατασκευές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι συνήθεις... ύποπτοι, που βρίσκονται κάθε φορά στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, είναι οι υποψήφιοι νέοι άνεργοι - θύματα της οικονομικής κρίσης. Στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκονται περίπου 330.000 εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι χαμηλόμισθοι και κυρίως οι νέοι και οι γυναίκες".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Σύρραξη στα μίντια προκαλεί το... ξέσπασμα του Γιάννη Αλαφούζου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "όλα άρχισαν όταν ο Γιάννης Αλαφούζος βγήκε στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά των επιχειρηματιών Γ. Κουρή, Δ. Κοντομηνά και Μ. Κυριακού για τους οποίους είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι πρέπει να μπουν στην φυλακή".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Στις Βρυξέλλες το κλειδί για παροχές και εκλογές. Κρίνεται αυτή την εβδομάδα σε ECOFIN και Σύνοδο Κορυφής το "κοινωνικό χαρτί" του Καραμανλή".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη συνεδρίαση του ECOFIN της Τρίτης στις Βρυξέλλες και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής εναποθέτει πλέον η κυβέρνηση τις ελπίδες της για μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παρενεργειών της οικονομικής κρίσης. Σε κλειδί για τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικών πολιτικών, που θα ανακουφίσουν τις ασθενέστερες τάξεις, αναδεικνύονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν εν σχέσει με τη χαλάρωση ή μη του Συμφώνου Σταθερότητας".
Η ΕΠΟΧΗ: "Έρχεται καταιγίδα. Η παράσταση των δυο στη Βουλή δεν αφήνει αμφιβολία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δικομματική παράσταση στη Βουλή με στόχο την αναβίωσή του. Με την κυβέρνηση να ρίχνει την ευθύνη για όλες τις επιλογές της, που οδήγησαν σε ακρίβεια και ανεργία, στη διεθνή κρίση και το ΠΑΣΟΚ να "ανακαλύπτει" ότι το κράτος ξεκίνησε το... 2004. Με την ύφεση προ των πυλών -η επιβράδυνση της οικονομίας είναι ήδη γεγονός- δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η κοινωνία ζει με δανεικά και καταναλώνει από μελλοντικό εισόδημα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κρίση εμπιστοσύνης στην Οικονομία. Επικίνδυνη απαξίωση των ομολόγων του Δημοσίου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία διακατέχει τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους ξένους κεφαλαιούχους. Όπως δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue, οι οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν μεγάλη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι διχασμένοι σχετικά με την ορθότητα του κυβερνητικού σχεδίου οικονομικής ενίσχυσής τους".
Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Μονομαχία Ντόρας - Αβραμόπουλου. Φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγές στη ΝΔ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει για τη μελλοντική φιλολαϊκή πολιτική του, κορυφαία στελέχη έχουν αρχίσει έναν αγώνα... διαδοχής, αναζητώντας στηρίγματα σε ισχυρούς παράγοντες".
Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "¶ρχισαν οι απολύσεις. Και είναι μόνον η αρχή".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "πριν ακόμη η διεθνής οικονομική κρίση εμφανίσει το ακριβές αποτύπωμά της στη χώρα μας, αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε προληπτικές "αναδιαρθρώσεις" προκειμένου να προετοιμαστούν για την ύφεση που όλοι προεξοφλούν ότι θα είναι χειροπιαστή και εδώ από τους πρώτους μήνες του 2009. Οι ήδη σοβαρά πληττόμενοι τομείς, όπου σημειώνονται εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων είναι ο κατασκευαστικός, ο τραπεζικός, ο τουριστικός, οι τηλεπικοινωνίες".
Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τσακίστε το κύκλωμα των τοκογλύφων που έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε ολόκληρη τη χώρα. 20 μεγάλες παρατράπεζες, με επιχειρήσεις - βιτρίνα και με προστασία του υποκόσμου, έχουν ρημάξει εκατοντάδες χιλιάδες βιοτέχνες και επαγγελματίες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "είκοσι μεγάλες παρατράπεζες έχουν στήσει μόνο στην Αττική τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος και οι τοκογλυφικές συμμορίες που λυμαίνονται τον εμπορικό κόσμο και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες που στρέφονται στις μαύρες δανειοδοτήσεις με συντριπτικές ρήτρες προσημειώσεων και υποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία ακόμα και διπλάσιας αξίας από το συνολικό ποσό που τους δίνεται".
Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "New Deal για νταβατζήδες. Τραπεζίτες και μεγαλοεργολάβοι διαγκωνίζονται για το κρατικό χρήμα που θα δοθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης".
Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "συμφέροντα τραπεζιτών και εργολάβων συγκρούονται μέσα από την κόντρα των Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Σουφλιά για τις δημόσιες επενδύσεις. η φτώχεια φέρνει γκρίνια αλλά και μία δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο κορυφαίους υπουργούς για την κατεύθυνση χρηματοδότησης των δημόσιων επενδύσεων".
Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στήριξη στο λαϊκό εισόδημα αντεπίθεση στην πολιτική της πλουτοκρατίας. Πρόταση νόμου κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συγκατάθεση και του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνουν και προτείνουν μέτρα στήριξης των τραπεζών και των μονοπωλίων χαρίζοντας 28 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο τραπεζιτικό κεφάλαιο, το ΚΚΕ καταθέτει Πρόταση Νόμου για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος".
Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Ελπίδα Καραμανλή η... οικονομική κρίση. Το "δίλημμα" του καταλληλότερου για την... τσέπη του νεοέλληνα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η πειστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των επερχόμενων συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική "πραγματική" οικονομία, αποτελεί το βασικό πολιτικό σχεδιασμό του Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ξεφύγει από την εικόνα "τέλματος" που παρουσίαζε η κυβέρνηση τους δύο τελευταίους μήνες, εξαιτίας της υπόθεσης Βατοπαιδίου".
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Εμφύλιος στα ΜΜΕ. Πόλεμος εκδοτών με "καυτές" αποκαλύψεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "προϋποθέσεις ολομέτωπης σύγκρουσης διαμορφώνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες τους να εμφανίζονται αποφασισμένοι να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα. Όλοι επιτίθενται εναντίον όλων, σε ένα ιδιαιτέρως ρευστό πολιτικό περιβάλλον που, όπως όλα δείχνουν, ευνοεί αλλαγές και ανατροπές στο χάρτη των Μέσων Ενημέρωσης".
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Κύριε Πρωθυπουργέ, μια είναι η λύση: Κρατικοποίηση της Εθνικής, τώρα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "άλλα περίμενε ν' ακούσει ο κόσμος από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή στη Βουλή. Αυτά που είπε κάθε άλλο παρά ησύχασαν ή λιγόστεψαν τις ανησυχίες του πολίτη για την οικονομική κρίση που απειλεί όλους εκτός από τους βολεμένους. Γενικολογίες, τίποτε το δεσμευτικό, που θα προστατεύσει τα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους, αλλά και μεγαλύτερους και τους συνταξιούχους. Κανένα μέτρο χειροπιαστό δεν άκουσαν".
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Σκάνδαλο ομολόγων Νο2: Τα Ταμεία έχασαν 4,5 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τοξικές" επενδύσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει πάνω από 4,5 δισ. ευρώ αλλά και δομημένα ομόλογα από την εποχή των... Αγάπιων διατηρούν οι νέοι μάνατζερ των ενοποιημένων Ταμείων, τους οποίους η κυβέρνηση "επιβραβεύει" με αυξήσεις στους μισθούς τους που φτάνουν έως και το 250%"
ΝΙΚΗ: "¶βουλοι και μοιραίοι. Η χώρα πληρώνει την ανεπάρκεια του Καραμανλή και των υπουργών του".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πασιφανής η αδυναμία της κυβέρνησης Καραμανλή να βρει αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Η κοινωνία προβληματίζεται και ανησυχεί, καθώς η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό, οι χειρότερες μέρες έπονται, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και δεν λαμβάνει μέτρα στήριξης της αγοράς και των εισοδημάτων".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Το αλφαβητάρι του δανεισμού. Τι πρέπει να ξέρετε για τις τράπεζες".