Προειδοποίηση Επικεφαλής ΔΟΑΕ για Ζαπορίζια: «Έχει παραβιαστεί κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας»

«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Τι πρέπει να γίνει»
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 16:11
UPD:16:15
via REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

«Εκτός ελέγχου» βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στην Ζαπορίζια της Ουκρανίας, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, κάνοντας επείγουσα έκκληση προς Ρωσία και Ουκρανία, να επιτρέψουν γρήγορα στους ειδικούς να επισκεφθούν το συγκρότημα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Ο Γκρόσι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο εργοστάσιο στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ, την οποία τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου, σύντομα μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί» στο εργοστάσιο, είπε. «Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο», συμπλήρωσε ο Γκρόσι, κάνοντας παράλληλα λόγο για πολλές παραβιάσεις της ασφάλειας του εργοστασίου. 

Υπάρχει «μια περίεργη κατάσταση» στην οποία το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εκτελεί τις πυρηνικές επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αναπόφευκτες στιγμές τριβής και υποτιθέμενης βίας, είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενώ η ΔΟΑΕ έχει κάποιες επαφές με το προσωπικό, αυτές είναι «ελλειμματικές». 

Επεσήμανε δε ότι «η αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού και ανταλλακτικών έχει διακοπεί, άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται». Ο ΔΟΑΕ πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται, «και υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί». 

«Όταν το συνδυάζεις αυτό, έχεις μια λίστα με αυτά που δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνουν σε καμία πυρηνική εγκατάσταση», είπε ο Γκρόσι, προσθέτοντας ότι «Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένω από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να πάμε εκεί για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αξιολόγηση ασφάλειας, να κάνουμε τις επισκευές και να βοηθήσουμε όπως κάναμε ήδη στο Τσερνόμπιλ».

«Ο ΔΟΑΕ, με την παρουσία του, θα αποτρέψει οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον αυτού του πυρηνικού σταθμού. Παρακαλώ λοιπόν ως διεθνής δημόσιος υπάλληλος, ως επικεφαλής ενός διεθνούς οργανισμού και τις δύο πλευρές να αφήσουν αυτή την αποστολή να προχωρήσει», ανέφερε ο Γκρόσι. 

Σημειώνεται ότι η ρωσική κατάληψη της Ζαπορίζια, αναβίωσε τους φόβους ότι ο μεγαλύτερος από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας θα μπορούσε να υποστεί ζημιά, προκαλώντας ένα ατύχημα όπως αυτό του Τσερνομπίλ το 1986,  που συνέβη περίπου 110 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Πηγή: apnews.com

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή