«Κορυφαία επιτυχία του καλοκαιριού ο ήχος των HIMARS», λέει το Κίεβο- Πώς αντιδρά η Μόσχα

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 10:43
UPD:11:10
VIA PAVLO NAROZHNYY via REUTERS/VIA PAVLO NAROZHNYY
A- A A+

Η λέξη «HIMARS» έχει γίνει σχεδόν συνώνυμη με τη λέξη «δικαιοσύνη» για τους Ουκρανούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS επιτρέπουν στις  Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να προκαλέσουν οδυνηρές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς. 

Οι Ουκρανοί δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα αμερικανικά συστήματα που έχουν τροφοδοτήσει την αντεπίθεση στην περιοχή της Χερσώνας, αλλά πάνω από όλα, σύμφωνα με αναλυτές, έχουν επαναφέρει την δοκιμασμένη στα πρώτα στάδια του πολέμου στρατηγική της διάβρωσης στις ουκρανικές δυνάμεις, χτυπώντας δηλαδή τα ρωσικά στρατεύματα όπου παρατηρούνται αδύναμα σημεία. 

Γι αυτό άλλωστε ζήτησαν και θα λάνουν επιπλέον συστήματα HIMARS από τος ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι θα παράσχει στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS. 

Αν και η δήλωση του Πενταγώνου δεν ανέφερε την παροχή συστημάτων HIMARS, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του τη Δευτέρα στο Twitter ανέφερε ότι τέσσερα ακόμη συστήματα έφτασαν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, ανεβάζοντας το σύνολικό τους αριθμό σε 16. «Ο ήχος από τον καταιγισμο των HIMARS έχει γίνει κορυφαία επιτυχία του φετινού καλοκαιριού στην πρώτη γραμμή», έγραψε. 

Στο μεταξύ, η Ρωσία υποστήριξε την Τρίτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή Αμερικανοί κατάσκοποι εγκρίνουν και συντονίζουν ουκρανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, παραδέχθηκε στην εφημερίδα Telegraph πως η Ουάσινγκτον συντονίζει τα πυραυλικά πλήγματα των HIMARS.

Παράλληλα, όπως παρατηρεί το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, η Μόσχα  πιθανότατα προσπαθεί να υποβαθμίσει την ανησυχία που προκαλείται ότι την αποτελεσματική χρήση των συστημάτων HIMARS από την Ουκρανία, παράγοντα που έχει θίξει επίσης σε ανάλυσή του ο Αυστραλός απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας, Μικ Ράιαν: «Οι νέοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έχουν ψυχολογικές επιπτώσεις στους Ρώσους, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις σε μια δύναμη που ήδη υποφέρει από χαμηλό ηθικό».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού- σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 2 Αυγούστου- ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν έξι HIMARS που παρείχαν οι ΗΠΑ και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που προμήθευε η Δύση στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο την 1η Αυγούστου που υποστηρίζει ότι εικονίζει να καταστρέφεται ένα κτίριο που φιλοξενούσε δύο εκτοξευτές HIMARS στην περιφέρεια Χάρκοβο.

Ωστόσο, ο αρχηγός της ουκρανικής Νότιας Διοίκησης Άντρι Κοβαλτσουκ διεύψευσε την είηδηση. Επίσης, Φινλανδός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας χαρακτήρισε τους ρωσικούς ισχυρισμούς «ευσεβή πόθο».

Παράλληλα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι οι ρωσικές αρχές καλύπτουν τις απώλειες Ρώσων στρατιωτικών μεταφέροντας τραυματίες Ρώσους με πολιτικά αυτοκίνητα και αναφέροντας εσφαλμένα τον αριθμό των απωλειών που προκλήθηκαν από τα πλήγματα των ουκρανικών HIMARS στα μέσα ενημέρωσης. Τα ουκρανικά πλήγματα των HIMARS ώθησαν πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές στη Ρωσία να εκφράσουν ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας και τις απειλές για τα ρωσικά logistics, και αυτά τα χτυπήματα πιθανότατα αποθαρρύνουν τους Ρώσους στρατιώτες στο έδαφος, προσθέτει το αμερικανικό think tank. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή