Κινούμενη άμμος

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 07:05
EPA/FEDERICO GAMBARINI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

 

ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ επιτελείο της κυβέρνησης ασφαλώς και είναι ανήσυχοι για την εξέλιξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αφενός για το δημοσιονομικό κόστος που επιφέρουν, αφετέρου για τη διασπορά του πληθωρισμού σε όλη την οικονομία.

ΟΙ ΤΡΈΧΟΥΣΕΣ τιμές του φυσικού αερίου που κινούνται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημαίνουν ένα κόστος τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ τον μήνα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΦΌΣΟΝ διατηρηθούν οι ίδιες τιμές, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ ή περίπου το 1% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς οι τιμές των ενεργειακών αγαθών μεταβάλλονται καθημερινά, αλλά το πιθανότερο είναι, όσο πλησιάζει ο χειμώνας και μειώνονται οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου, να σημειωθούν και νέες ανατιμήσεις, αυξάνοντας περαιτέρω το δημοσιονομικό κόστος.

ΣΥΓΧΡΌΝΩΣ, το οικονομικό επιτελείο έχει να διαχειριστεί το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος θα πρέπει να είναι ενισχυμένο λόγω των αυξημένων τιμών, πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και καυσόξυλων, που επίσης ανατιμώνται.

ΚΑΙ ΑΝ κλείσει, όπως κλείσει, ο προϋπολογισμός του 2022, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταρτίσει και προϋπολογισμό για το 2023, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο.

ΣΤΟΝ ΕΠΌΜΕΝΟ προϋπολογισμό, θα πρέπει να χωρέσει το βάρος της συνέχισης των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γιατί δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων μέτρων που ενδεχομένως προκύψουν, καθώς είμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, αλλά και να «βγάλει» πρωτογενές πλεόνασμα.

ΔΎΣΚΟΛΗ η εξίσωση και γι’ αυτό ας μη βιαστούμε να συγχαρούμε αυτόν που θα καταρτίσει τον επόμενο προϋπολογισμό, αλλά αυτόν που θα τον εφαρμόσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή