ΕΕ: Ελάχιστη η πρόοδος της Αγκυρας τον τελευταίο χρόνο

Ικανοποιητικές αναφορές για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στην έκθεση της Κομισιόν
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 18:32
A- A A+

Περαιτέρω επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ζητήσει η Κομισιόν από την ¶γκυρα στην ετήσια έκθεση προόδου, την οποία θα δώσει στη δημοσιότητα στις 5 Νοεμβρίου. Θα σημειώνει μάλιστα πως τον τελευταίο χρόνο η ¶γκυρα έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκφράζει την ικανοποίησή της τόσο για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ. με την οποία δεν απαγορεύθηκε η λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος) όσο και για το θετικό ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στις πρόσφατες εξελίξεις στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τις ελληνικές θέσεις αναμένεται να είναι οι αναφορές της Επιτροπής σε μία σειρά ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το casus belli, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ¶γκυρας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το casus belli, η έκθεση θα τονίζει ότι εξακολουθεί να τελεί σε ισχύ, ενώ θα υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2007, σύμφωνα με τα οποία «η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συπεριλαμβανομένης της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγη».

Θα σημειώνεται ακόμα ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Επιπλέον, θα υπογραμμίζεται η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάνοντας μνεία σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κυριότητα του κτηρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Επίσης, για πρώτη φορά, η Επιτροπή θα σημειώνει στην έκθεσή της την ανάγκη σεβασμού των κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.

Ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές θέσεις έχει η αναφορά της Επιτροπής στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη επιδείξει ενδιαφέρον για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο η Επιτροπή θα επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης και την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή