ΕΕ: Πρόταση συνεργασίας με ΗΠΑ για μεγάλα ζητήματα υιοθέτησαν οι ΥΠΕΞ

«Οι διατλαντικές σχέσεις αλλάζουν κεφάλαιο»
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 21:59
A- A A+

Μία ημέρα πριν τις αμερικανικές εκλογές, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, υιοθέτησαν κείμενο-πρόταση συνεργασίας για τα μεγάλα διεθνή ζητήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό τονίζεται ότι οι διατλαντικές σχέσεις αλλάζουν κεφάλαιο και ότι οι «φίλοι Αμερικανοί» παραμένουν «μεγάλη δύναμη αλλά όχι η κυρίαρχη», σε έναν «πολυπολικό πλέον κόσμο».

Η κοινή ευρωπαϊκή θέση αποτυπώνεται σε ένα εξασέλιδο κείμενο, στο οποίο κατέληξε το άτυπο Συμβούλιο που συνήλθε το απόγευμα στη Μασαλία και μάλιστα ως δεύτερη «δόση» - ως συνέχεια αυτού της Αβινιόν τον Σεπτέμβριο- προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση υπό το φως των νέων δεδομένων, δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των αμερικανικών εκλογών.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η τρόικα, αποτελούμενη από τον Μπ. Κουσνέρ, τον Χαβιέρ Σολάνα ύπατο εκπρόσωπο στην ΚΕΠΠΑ και τη Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις, ήταν κοινή διαπίστωση ότι οι σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ αλλάζουν. Μπαίνουμε σε άλλο κεφάλαιο, είπε ο Γάλλος αξιώματούχος, ο οποίος περιορίστηκε να περιγράψει τις μεγάλες ενότητες στις οποίες αναφέρεται το ευρωπαϊκό κείμενο, το οποίο θα δημοσιευτεί μετά από δύο μέρες, προκειμένου να τηρηθεί η πολιτική ουδετερότητα προς τους δύο υποψηφίους προέδρους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο κείμενο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια «εργαλειοθήκη» για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων αλλά και του ρόλου της Ευρώπης, επισημαίνεται:

1. Η πολυπολικότητα του νέου παγκοσμιοποιημένου συστήματος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να παίξουν και παίζουν ενεργό ρόλο με αφορμή την κρίση της Γεωργίας αλλά και τη διεθνή οικονομική κρίση. Στη νέα αυτή πραγματικότητα καλούνται επίσης να παίξουν ρόλο δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, και στην αναζήτηση της νέας ισορροπίας δεν πρέπει να ξεχνάμε τις φτωχότερες χώρες, όπως τόνισε ο Κουσνέρ.

2. Το κεφάλαιο της Μέσης Ανατολής πρέπει να αποτελέσει πολύ υψηλή προτεραιότητα, περιλαμβανομένων του Ιράν και του Ιράκ.

3. Το Αφγανιστάν στο οποίο «οι ευρωπαίοι μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ κοινό όραμα και έχουμε ήδη πολυετή εμπειρία με την παρουσία μας στην περιοχή».

4. Οι σχέσεις με τη Ρωσία, μια δύναμη που έχει αλλάξει και με την οποία πρέπει να υπάρξει διάλογος.

Ο κ. Κουσνέρ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις εντός της ΕΕ δεν είναι χωρίς διαφωνίες, αλλά αυτό είναι δημιουργικό και δίνει ώθηση στη διαμόρφωση νέων απόψεων.

Δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες χώρες στην ΕΕ, όλες πρέπει να υπηρετούν τους θεσμούς, σημείωσε ο κ. Σολάνα, ενώ η κ. Βάλντερ υπογράμμισε ότι αξιοποιούμε αυτή την ευκαιρία, έστω την κακή ευκαιρία που δίνει η παγκόσμια οικονομική κρίση για να διαμορφώσουμε μια νέα εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και πρόσθεσε: «περιμένουμε σύντομα τον νέο Αμερικανό πρόεδρο στις Βρυξέλλες».

Τέλος ο κ. Κουσνέρ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος έχει αναρωτηθεί «ποιόν αριθμό τηλεφώνου παίρνει κάποιος για να ενημερώσει την Ευρώπη» υπαινισσόμενος ότι δεν έχει ενιαίο κέντρο εξουσίας, είπε ότι «η Ευρώπη έχει αριθμό και αυτός είναι της εκάστοτε προεδρίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή