Τρία καινά δαιμόνια στο εκλογικό παιχνίδι

Συμμετοχή, Ιντερνετ, εκδημοκρατισμός χρηματοδότησης
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 21:24

A- A A+

Δεκαέξι χρόνια μετά το άλμπουμ του Λέοναρντ Κοέν με τίτλο «Το μέλλον», η Αμερική βρίσκεται πράγματι στο «μέλλον». Η αμερικανική δημοκρατία του 2008 γνωρίζει μια καινούργια νεότητα. Πάνω από 153 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές θα ξεπεράσει το 64% του 1960, όταν είχαν συγκρουστεί ο Τζον Κένεντι με τον Νίξον, και θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ του 1908, που ήταν 66%. Με αυτή την έννοια, οι εκλογές του 2008 θα αποτελέσουν την εκλογική θύελλα του αιώνα.

Εκτός από πρόεδρο, οι αμερικανοί πολίτες ψηφίζουν σήμερα για βουλευτές, για γερουσιαστές, σε ορισμένες περιπτώσεις για κυβερνήτη και υπουργό Δικαιοσύνης, για σερίφη και δικαστή, καθώς και για τις αμβλώσεις, τον γάμο των ομοφυλοφίλων, τα δάνεια και άλλα θέματα.

Μόνο οι Ελβετοί έχουν τέτοιο πάθος με την άμεση δημοκρατία.

Το 2008 είναι όμως και η χρονιά που το Internet έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο δημοκρατικό παιχνίδι. Το 40% των ενηλίκων δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία από το Διαδίκτυο. Οι πολίτες το χρησιμοποίησαν για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, να ανταλλάξουν πληροφορίες ή να αναλάβουν κάποια εθελοντική δραστηριότητα.

Θα πει βέβαια κάποιος ότι το χρήμα παίζει μεγάλο ρόλο στην προεκλογική

εκστρατεία. Και εδώ, όμως, παρατηρούμε έναν εκδημοκρατισμό της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας. Το 2000, το 0,4% των ενηλίκων είχε συμβάλει οικονομικά στην εκστρατεία. Σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι 6%. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των δωρεών γίνεται πλέον μέσω του Internet. Επιπλέον, οι δωρεές κάτω των 200 δολαρίων, που το 2000 ανέρχονταν στο ένα τέταρτο του συνόλου, έφτασαν το 2004 το ένα τρίτο και το 2008 το 38%.

Οπως είπε ένας οξυδερκής παρατηρητής της αμερικανικής πραγματικότητας, «μια μεγάλη δημοκρατική επανάσταση λαμβάνει χώρα ανάμεσά μας. Αλλά η συμμετοχή δεν φτάνει. Πρέπει να διδαχθεί η δημοκρατία, πρέπει να καθαρθούν τα ήθη, πρέπει να προσαρμοστεί η διακυβέρνηση στις εποχές και στους τόπους: η τροποποίησή της ανάλογα με τις συνθήκες και τους ανθρώπους αποτελεί το πρώτο καθήκον που επιβάλλεται σ' εκείνους που διευθύνουν την κοινωνία».

Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Αλέξις ντε Τοκβίλ, και τις παραπάνω παρατηρήσεις τις έγραψε το 1835.

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή