Μεξικό: Θλίψη Καλδερόν για τον θάνατο του υπουργού Εσωτερικών

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 08:28
A- A A+

Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν εξέφρασε την «τεράστια θλίψη» του για το θάνατο του υπουργού Εσωτερικών, και στενού προσωπικού του φίλου, Χουάν Καμίλο Μουρίνιο, μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε στην Πόλη του Μεξικού αργά την Τρίτη (πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας).

Με τρεμάμενη φωνή ο Καλδερόν είπε ότι ο Μουρίνιο αποτέλεσε στενό πολιτικό του συνεργάτη επί σειρά ετών και πρόσθεσε ότι ονειρεύονταν μαζί μια «νέα πατρίδα».

Ο Μουρίνιο, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη όταν το αεροσκάφος συνετρίβη από άγνωστη αιτία στο δυτικό τμήμα του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος, ήταν ένας αφοσιωμένος άνθρωπος, που ποτέ δεν δίστασε να «δώσει ακόμη και τη ζωή του» στην προσπάθεια να προοδεύσει η χώρα, δήλωσε ο συντηρητικός Πρόεδρος.

Εξήρε την ικανότητα του ως διαπραγματευτή και την αφοσίωσή του στο κυβερνητικό έργο σε σύντομη δήλωσή του στο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού μετά την εσπευσμένη επιστροφή του από ταξίδι του στην Γκουαδαλαχάρα.

Πρόσθεσε ότι ασχέτως του πόσο «οδυνηρή και δύσκολη» είναι η στιγμή αυτή, οι Μεξικανοί «δεν πρέπει να χάσουν το θάρρος τους στον αγώνα για να γίνει το Μεξικό καλύτερο».

Ο Καλδερόν δήλωσε ότι θα αποφασίσει σε μερικές ώρες ποιον θα διορίσει ως τον διάδοχο του Μουρίνιο στο θώκο του υπουργού Εσωτερικών.

Ο εκλιπών υπήρξε συντονιστής της εκστρατείας του Καλδερόν για την προεδρία και ήταν προσωπάρχης του Προέδρου πριν αναλάβει υπουργός Εσωτερικών τον Ιανουάριο.

Ως εκ των θεσμικών του αρμοδιοτήτων ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν αυτός βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος για τη συνεργασία των κυβερνητών και της εθνοσυνέλευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή